Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Суперхрана за диабетиците

Суперхрана за диабетиците

Суперхрана за диабетиците

Когато става въпрос за здравословен начин на хранене, все по-често се сблъскваме с понятието суперхрани. Те са много на брой и за щастие не са само екзотични продукти, пристигащи у нас от далечни държави (като авокадото например), но си ги имаме и ние "под ръка".

А както казват специалистите - диетолози, колкото по-често включваме в хранителния си режим суперхрани, толкова по-дълго ще се радваме на крепко здраве.

Не всички суперхрани обаче са еднакво препоръчителни за всички хора, особено за онези, които страдат от диабет и трябва много по-стриктно да следят какво консумират. Затова ще посветим следните редове именно на суперхраните, които са особено подходящи за диабетиците.

1. Варивата

Бобовите култури като грах, леща, боб и други понижават холестерола, осигуряват здраве за сърцето и балансират нивата на кръвната захар. Знаем, че в родната ни кухня сме свикнали да ги консумираме с повечко мазнина, което обаче никак не е желателно, когато страдате от диабет. Освен като чорби и мазнички яхнии, не забравяйте, че от всички варива се приготвят и чудесни салати.

Кълновете са суперхрана за диабетици

2. Кълнове и поници

Не си мислете, че навлизаме в темата с екзотичните суперхрани, с които няма откъде да се снабдите. Нищо подобно. И кълнове, и поници можете да си отгледате сами в домашни условия, но след като се уверите кои растения са подходящи за тази цел. Защото те притежават всички полезни свойства на варивата, но са много по-лесносмилаеми. А за разлика от кълновете, пониците (представляват растението във втората му фаза на растеж, когато то е над 5 см) съдържат и хлорофил, който регулира кръвната захар и повишава нивата на добрия холетерол за сметка на лошия.

3. Нискомаслени млечни продукти

Отбележете, че те наистина трябва да са нискомаслени, когато страдате от диабет. Но иначе колкото по-често ги включвате в менюто си, толкова по-добре за здравето ви. Има много причини да ги причисляваме към суперхраните, но вероятно най-големият им плюс е, че са много богати на калций и на витамин D.

4. Овесени ядки

Овесените ядки за полезни задиабетиците

Чрез тяхната консумация се постига по-добра клетъчна чувствителност към инсулина. Важно е да не бъркате натуралните овесени ядки с мюслито, в което има и много други добавки, да не говорим за корнфлейкса.

5. Риба

Съдържащите се в рибата Омега-3 мастни киселини намаляват нивата на лошия холестерол и е добре страдащите от диабет хора да свикнат да консумират риба 2 пъти седмично. Не пържена или панирана, а печена на фурна или приготвена на пара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest