Бадемите бяха обявени за новата суперхрана. Оказва се, че за разлика от другите ядки, те могат да се консумират по всяко време. Хубавото е, че могат да се съчетаят с почти всичко и са изключително вкусни - най-добрата комбинация за една храна.
Бадемите не са ядката, а семето на бадемовото дърво. Те са ядливата част, която се намира във вътрешността на твърдата костилка на плодовете, приличащи на сливи.
Бадемите произлизат от Северна Африка и Малайзия. Те са споменати още в Стария завет.
Видовете биват два. Първият е ядивният, сладък бадем. Вторият са горчивият див сорт, в който се откриват токсини. Те се преработват по специална технология, след която от безопасния остатък се добиват есенциите и маслата.
Бадемите са изключително вкусни и полезни. Те са пълни с цинк, желязо, калций, магнезий, фибри и витамините В1, В2, В9 и Е. Бадемите в никакъв случай не трябва да се пренебрегват и задължително трябва да станат част от ежедневното ви меню.
Те могат да се приемат под много форми. Голяма популярност в последно време добива бадемовото мляко. То може да се приготви лесно и в домашни условия. Други добри източници са бадемовото масло, олио, брашно и марципан.
Бадемите са идеални за консумация и сурови. Те могат да се прибавят както към всякакви протеинови шейкове, салати, ядки, мюсли, така и към ястия с риба и месо. Могат да се консумират и като междинна храна. Шепа бадеми е една от най-полезните закуски в 10 и 16 часа.
Печените бадеми също са добър избор, стига да ги приготвите у дома. В купените бадеми има значително количество сол и мазнина, които се противопоставят на ползите, които домашно изпечените ядки могат да ви донесат.
Освен това бадемите са и чудесно мезе за бира, а дори и вино, ако ги съчетаете с различни видове сирена и плодове като круши, смокини и грозде.
Коментари