Зеленият грах притежава възхитителен вкус и е богат на полезни за здравето хранителни вещества. Съществуват три познати вида грах: градински или зелен грах, снежен и хрупкав грах.
Градинският грах има закръглени шушулки, които обикновено са леко огънати, с гладка консистенция и зелен цвят. Вътре в тях се намират зелени грахови зърна, които са сладки и богати на скорбяла.
Шушулките на снежния грах са по-плоски и прозрачни от тези на градинския. Хрупкавият грах е кръстоска между градинския и снежния и има по-закръглени шушулки с хрупкава текстура.
Шушулките на снежния и на хрупкавия грах са годни за консумация и имат по-сладък вкус от градинския грах. Счита се, че градинският грах води своя произход от Централна Азия и Европа.
В действителност, той дори е споменат в Библията и е възхваляван от древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим.
Зеленият грах осигурява хранителни вещества, които са важни за поддържане здравината на костите. Той е източник на витамин К, части от който тялото ни превръща в K2, който активира остеокалцинът. Това е основният протеин в костите, който спуска молекули калций във вътрешността на костта.
Зеленият грах също служи като много добър източник на фолиева киселина и на витамин B6. Те помагат да се намали увеличаването на метаболитния вторичен продукт, наречен хомоцистеин, който може да попречи на кръстосаното свързване на колаген, което води до бедно междуклетъчно вещество на костите и остеопороза.
Зеленият грах е една от основните храни, която е необходимо да се включи в диетата на човек, ако той често се чувства уморен. Това е така, защото той осигурява хранителни вещества, които подпомагат енергопроизвеждащите клетки и системи на тялото.
Зеленият грах е също добър източник на тиамин-витамин В1, витамин В6, рибофлавин-витамин В2 и ниацин-витамин B3, всеки от които съдържа вещества, необходими за въглехидратния, протеиновия и липидния метаболизъм.
Зеленият грах съдържа желязо и минерали, необходими за нормалното образуване на кръвните клетки, чиито недостиг води до анемия, умора и намалява имунната защита.
Грахът е един от малкото членове на семейство Бобови, който се продава в прясно състояние. Останалият се предлага замразен или консервиран. Замразеният грах е по-предпочитан от консервирания, тъй като запазва своите вкусове и има по-ниско съдържание на натрий.
Градинският грах се предлага от пролетта до началото на зимата. Снежният грах обикновено може да се намери през цялата година в азиатските магазини. Докато хрупкавият грах се предлага по-ограничено, от края на пролетта до началото на лятото.
Коментари