Наблягайте на кайсии при проблеми с бъбреците
Emphasize apricots when suffering with kidney problems
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Наблягайте на кайсии при проблеми с бъбреците

Наблягайте на кайсии при проблеми с бъбреците

AdminAdmin
Дарт Вейдър
94942k
Кайсии
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Редовната консумация на пресни кайсии има доказано добър ефект при редица бъбречни заболявания.

Поради състави си сочния плод има способността да подобрява състоянието и функциите на черния дроб и жлъчката. Това е така поради високото съдържание на алкални елементи, които са ефикасно средство и против ревматизъм и подагра.

Високите хранителни и лечебни свойства на кайсиите ги правят перфектната храна за подрастващи. Освен това кайсиите предпазват от болестни изменения на кожата и лигавиците.

Съдържащото се в плодовете желязо повишава още повече благоприятния им ефект върху организма. Те са изключително подходящи и за хората, страдащи от анемия.

Високото съдържание на калиеви соли подпомага отделянето на вода от организма и действа стимулиращо и укрепващо и върху сърдечната дейност.

Особено полезен е и кайсиевият нектар, приготвен от пресни плодове. Ценното на напитката е, че запазва изцяло витамините на кайсиите. Този нектар е изключително полезен и за малки деца. Сокът, приготвен от 4-5 кайсиеви плода задоволяват дневната нужда на човека от витамин А.

Кайсии

Предлагаме ви рецепта за приготвяне на позабравения вече:

Нектар от кайсии

Важно е да се знае, че от месестата част на кайсиевите плодове се произвежда само нектар. Бистър сок от тях не се произвежда, защото с отделянето на месестата част се отстраняват и най-ценните вещества.

Нектарът от кайсии е добре пасирана и хомогенизирана маса, от която е отстранена само кожицата на плода.

Получава се от добре узрели, дори презрели, но здрави кайсии.

След измиването им се отстраняват костилките. Така подготвените плодове се потопяват в кипяща вода за 5-7 минути, за да омекнат.

Пасират се с миксер или с други кухненски уреди. Плодовата маса се разрежда със захарен сироп до желаната концентрация. За да се отдели въздухът, цялата маса се загрява до кипване.

Топлият нектар се налива в предварително приготвени бутилки, които се затварят и стерилизират при температура 98 градуса за 18 минути. След това бутилките се охлаждат до 40 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest