gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Картофите свалят кръвното

Картофите свалят кръвното

Картофите свалят кръвното
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Картофите са богати на витамините В3 и С. В най-голямо количество в състава на картофите са минералите желязо и фосфор.

Абсолютно противопоказно е картофите да се консумират сурови или полусурови. Това се налага заради съдържащите се в тях пиритрини.

Те могат да предизвикат гадене, повишена температура, повръщане, а при системна консумация - ерозия на стомашната лигавица, гастрит, язва и дори рак на стомаха.

Неотдавна при едно изследване на учени от университета в Пенсилвания, САЩ, бе установено, че картофите помагат срещу високо кръвно налягане.

Те изследвали по-специално "червени" картофи, но смятат, че и обикновените картофи могат да въздействат по подобен благоприятен начин.

"Картофите имат незаслужено лоша репутация като виновници за наднормено тегло и повечето загрижени за здравето си хора ги изключват от менюто си. Истината обаче е, че когато е приготвен без мазнина, картофът съдържа само 110 калории и много полезни фитохимикали и витамини", казва Джо Винсън от изследователския екип.

Картофите свалят кръвното

На участниците в продължение на месец били сервирани по 6-8 "червени" картофа два пъти дневно, приготвени необелени в микровълнова фурна. Направените след месец изследвания отчели спадане средно с 3.5 процента на систолното кръвно налягане (горна граница) и с 4.5 процента на диастолното кръвно налягане (долна граница).

Свежите картофи могат да се запазят в хладилник за период до една седмица. Точно толкова можете да съхранявате и сготвени картофи в хладилник.

Най-често след този период те променят вкуса си. Важно е да запомните, че не бива да съхранявате картофи и пикантни храни като лук, чесън и люти чушки в едно и също чекмедже на хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
54
45
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ина
ина
16.10.2013 09:33
сок от сурови картофи намалява стойностите на пикочната киселина-изпробвано
0
0
лилия
лилия
10.09.2013 20:01
Ха сега де!Смъквали кръвното!?
Сок от суров картоф лекува стомах,а тук пише точно обратното!?Познавам хора,които така се избавиха от гастрит,рефлукс...
0
0