Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезните свойства на меда

Полезните свойства на меда

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Полезните свойства на меда

Медът включва цял комплекс ценни хранителни вещества, които играят значителна роля в процесите на обмяната на веществата.

В сравнение с други въглехидрати медът по-лесно се обработва от бъбреците, по-лесно се усвоява от организма и след физически натоварвания лесно възстановява загубата на енергия.

Медът има много лек разхлабващ и нежен успокояващ ефект върху стомаха. Той съдържа важни ферменти, витамини, микроелементи, киселини и аминокиселини, антибактериални и ароматични вещества.

Сортът на меда зависи от растението, от което е събран. Полифлорен е медът, събран от различни растения. Натуралният мед не трябва да съдържа повече от двадесет процента вода.

При дълго съхраняване той кристализира, защото кристализацията го предпазва от вкисване. Единственият истински мед, който не кристализира, е акациевият.

Полезните свойства на меда

Медът е антибактериален, защото съдържа много фитонциди. Един от важните показатели на меда е активността на ферментите и количеството витамини, които попадат в него от тялото на пчелата и от цветния нектар.

Светлият мед има по-ниска ферментативна активност в сравнение с кехлибарения и кафеникавия мед. Медът е богат на витамини В1, В2, В3, В5 и В6, на каротин и на специални ферменти, които предпазват от атеросклероза.

При редовна употреба на мед се препоръчва консумация от сто грама дневно, разделена на три части. Добавен в горещ чай, медът губи ценните си свойства.

Можете да използвате меда за приготвяне на сладко, като заместите захарта с него. Но трябва да го добавите едва когато сварените плодове са поизстинали.

За да имате свеж дъх, след всяко хранене и преди лягане жабуркайте устата с медена вода – една супена лъжица мед, разтворена в една чаша вода.

При високо кръвно е полезна следната смес: в равни пропорции се смесват мед, сок от моркови и сок от лимон. Разбъркват се и се взима по една чаена лъжичка един час преди ядене. Прилага се два месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest