Английски чай

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Английски чай
Сива метална цедка с дръжка Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сива метална цедка с дръжка Лукс
7.50 лв.
Виж ››

Европейските традиции за пиенето на чай са дошли най-вече от Англия. Там е известно пиенето на чай в пет часа следобяд - five o’ clock teа. Този стил се асоциира при нас със следобедната закуска.

Англичаните изпиват всяка година сто шестдесет и пет милиона чаши чай. Те предпочитат да пият чая си в семейна обстановка – осемдесет и шест процента от изпитите чаши са вкъщи.

Английският начин на пиене на чай е невъзможен без самопрезентация и зрители. Умението да се сервира красиво масата и да се разлее чая така, че да не се излее и капка извън чашите е задължително, както и умението да се води непринуден разговор.

В класическия си вид английският начин на пиене на чай е дори малко предвзет. В центъра на церемонията не са хората, а къщата, в която се поднася чаят.

Английски чай

Английският чай се поднася с течна сметана или с мляко. Предварително се нагрява празен чайник, след това в него се сипва чай в пропорция една чаена лъжичка чай на една чаша вода плюс една лъжичка за чайника.

Залива се с вряла вода и се оставя за пет минути. В нагряти чаши се налива топло, но не и горещо мляко – по две-три супени лъжици, а след това в млякото се долива чай.

Идеални за английската чаена церемония са старинният чайник, дебели книги от миналия век, бяла покривка и карирана завивка за чайника, както и джинджифилови целувки.

Можете да ги приготвите от два белтъка, петдесет грама пудра захар, половин чаена лъжичка джинджифил, четири супени лъжици сметана, едно ситно нарязано парче от корен от джинджифил.

Нагрейте фурната на сто и петдесет градуса. Сложете хартия за печене в тава. Разбийте белтъците на сняг и добавете постепенно пудрата захар и смления джинджифил.

Сложете в шприц сместа и изстискайте плътни къси линии на голямо разстояние една от друга.

Печете час и половина до бледозлатисто. След изстиването на целувките смесете сметаната с нарязания джинджифил и залепете целувките две по две, като ги поръсите с пудра захар.

Английският чай върви с различни видове кекс, рула и бисквити, които се поднасят в красиви купи и се сервират на отделните гости с помощта на щипки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest