gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лютите храни подобряват настроението и съня

Лютите храни подобряват настроението и съня

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95042k
Чили
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Различните кулинарни култури в световен план предлагат богато многообразие от храни и подправки, които добавят неповторим вкус на ястията, стимулират вкусовите усещания.

Почитателите на лютите чушки, чилито, „горещите” сосове и лютия червен пипер доставят удоволствие не само на небцето си, но и даряват организма със здраве и сили.

Вижте кои са някои от малко популярните ползи за тялото ви от хапването на люто.

Оказва се, че подлютяването на ястията подобрява дишането. Лютите чушки имат отхрачващ ефект, освен това помагат на хора с астма, хроничен бронхит, емфизема, синузит и други респираторни заболявания. Лютото може да ви помогне да дишате по-леко, тъй като въздейства на запушените носови пътища.

Противно на повечето схващания австралийски учени твърдят, че чилито и лютите сосове подобряват съня. Изследователите са установили, че хора, които редовно консумират подлютени храни, заспиват много по-лесно и имат здрав сън.

Освен това те се събуждат по-бързо и са изпълнени с повече енергия от тези, които не са почитателите на лютото. Все пак избягвайте да хапване люто непосредствено преди лягане.

Люти Чушки

Доказано е още, че горещите подправки имат благотворен ефект върху мускулите и подобряват състояния на артрит. Куркумата например намалява напрежението в сухожилията и костната дегенерация. Специфичната субстанция куркумин (сircumin), съдържаща се в подправката, облекчава бързо артритните болки.

Лютите храни са добро природно лекарство за лечение и превенция на грип и настинки. Яденето на люти чушки стимулира потенето и намалява дискомфорта, изпитван по време на временните неразположения, причинени от настинките. Както стана ясно, лютото е добро средство и за отпушване на носа.

Интересна подробност е още, че лютите храни подобряват настроението. Лютите чушки повишават нивата на ендрофин и серотонин, които убиват болката и ни дават чувство на облекчение и наслада. Лютото може да действа и като антидепресант и мощно противостресово средство.

Все пак е важно да се знае, че хората с чувствителни стомаси е по-добре да се въздържат от люто. Всички останали спокойно могат да открият нови кулинарни и здравни от хапването на люто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest