gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни ли са или не диетичните храни

Полезни ли са или не диетичните храни

Полезни ли са или не диетичните храни

В последно време се смята за изключително модерно да се храним с диетични храни. Има дори магазини, в които се продават само такива храни.

Производителите на храни все повече налагат такива свои продукти, които рекламират за диетично, нискокалорични или без захар.

Потребителите и особено жените, най-вече тези с наднормени килограми, масово се ориентират към такива продукти. Като се надяват, че те ще им спомогнат да се разделят с мазнините. Оказва се обаче, че това съвсем не е така.

Един от продуктите в тази категория е диетичната захар. Много дами си мислят, че като не приемат обикновена захар, ще отслабнат. Заместителите на захарта са много – захарин, аспартам, стевия и др.

Захаринът е нож с две остриета. Проучвания доказват връзката между употребата му и тумори в пикочния мехур. Аспартамът също е много популярен, той се прилага масово в газираните напитки.

Важно е да се знае, че високи дози от този продукт са нездравословни при бременни и диабетици. Освен това аспартамът има негативен ефект и върху паметта. Като резултат много хора, които консумират продукти с аспартам имат небалансиран инсулин и кръвна захар.

Стевията е един от последните продукти, които широко навлязоха на пазара. Все още обаче не са направени достатъчно проучвания, доказващи безопасната му.

На пазара има различни диетични сладкарски изделия, като диетични шоколади, бисквити и др. Малко хора са наясно, че тези храни съдържат високи нива на мазнини, които също водят до наднормено тегло. Освен това в тях също има аспартам, който забавя загубата на тегло.

Пазарът изобилства и от диетични закуски, включително диетични сладка и конфитюри, диетичен мед, плодови сокове, продукти от зърнени култури и пр.

Полезни ли са или не диетичните храни

Разбира се, те обещават, че са перфектният старт на деня. Трябва обаче да бъдат избягвани продукти, съдържащи т.нар. мейда, която е нездравословна и води до затлъстяване.

В списъка на продукти без холестерол попада широк спектър от храни като диетични чипсове, ядки без холестерол и пр. Според повечето специалисти те са добра алтернатива на продуктите, за чието приготвяне са използвани вредни мазнини. Все пак трябва да бъдат консумирани в умерени граници.

Йогуртът и плодовите млека безспорно са вкусни, в привлекателни опаковки и помагат за храносмилането. Всъщност йогуртът е с доста висока масленост - в една опаковка се съдържат 150 калории.

Отделно от мазнините в тях се съдържат доста захар или подсладители. А 0.5% масленост най-често означава твърде голямо количество нишесте. По-добре заложете на млечни продукти с 1.5-2% масленост, по възможност без ароматизатори и добавки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest