При подагра основният принцип в храненето трябва да е балансирането. Продуктите, които съдържат малко пурини, могат да съдържат вредни вещества.
Вредни за болните от подагра са продуктите с наситени мастни киселини и лесноусвоими въглехидрати. Храненето трябва да се осъществява пет пъти в денонощието.
Веднъж седмично трябва да се прави разтоварителен ден с плодове, зеленчуци и млечни продукти. Минералната вода със слаба киселинност, цитрусовите и гроздови сокове са препоръчителни.
Сокове, както и компот, могат да се пият до два литра и половина на денонощие. При подагра е разрешена консумацията на картофи, домати, краставици, моркови, цвекло, лук.
От плодовете са разрешени цитрусовите, малините, ягодите, боровинките, къпините. Разрешени са млякото и млечните продукти, яйцата, калмарите и скаридите.
Зехтинът и лененото масло са препоръчителни, разрешена е консумацията на тестени изделия. Не трябва да се прекалява с торти и сладкиши. Ядките – кедрови ядки, бадеми, фъстъци, шам фъстък, са разрешени, както и медът.
При подагра солта и саламите трябва да се ограничат, както и вареното месо и риба, гъбите, сланината, бобовите култури и туршиите. От зеленчуците трябва да бъдат ограничени спанакът, киселецът, целината, карфиолът и репичките.
При подагра са забранени дреболийките, пушените меса, пикантните подправки, пърженото месо, всички подправки освен оцет и дафинов лист.
Забранена е също така консумацията на шоколад и какао, кафе и черен чай, алкохол, особено бира и вино. Всяко отклонение от тази диета се заплаща скъпо от болния.
Коментари
Аз знам едно - никакви карантии “вътрешности“, по-малко бира и редовно пиене на хапчета против подагра.