Диета при болен стомах

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Диета при болен стомах

При заболявания на стомаха трябва да се отчита влиянието на хранителните продукти, както и начините на кулинарната им обработка, върху отделянето на стомашен сок и моторната функция на стомаха.

Сред силните възбудители на секреция на стомашен сок са силните месни и рибни бульони, а също така бульоните от гъби. Освен това – всичко пържено, както и задушеното в собствен сос месо и риба.

Прекомерно количество стомашен сок се отделя при консумацията на доматен сос, пушено месо и риба, туршии, месни и рибни консерви, сварен жълтък, тестени изделия от бяло брашно, неузрели плодове, пикантни подправки, стара мазнина, кафе и алкохол, както и газираните напитки.

Слабите възбудители на секрецията на стомашен сок, които щадят стомаха при проблеми, са млечните супи с пасирани сварени зърнени култури, крем-супи от зеленчуци, сварено месо и риба.

Диета при болен стомах

Слаба секреция на стомашен сок предизвиква пюрето от сварени картофи, моркови, тиквички и други зеленчуци, рохко сварените яйца, прясното мляко, прясната извара, сухарите, пюретата от узрели сладки плодове, слабият черен чай с прясно мляко, рафинираното олио.

Най-лесно се справя болният стомах с храна, която е пасирана или е във вид на каша. Твърдата храна, както и пържената храна дразнят стомаха.

Дразнещо въздействие върху болния стомах оказват продуктите с груба целулоза като пълнозърнестият хляб, ядките, бобовите култури.

При болен стомах не се препоръчва консумацията на кожа от пиле и риба. Дразнещо въздействие върху стомаха оказват прекалено топлите храни.

При болен стомах температурата на храната не трябва да надвишава тридесет и седем градуса. Не се препоръчват храни с температура под петнадесет градуса.

Храненето трябва да се осъществява на малки порции, около шест приема дневно. За да се засили противовъзпалителният ефект от диетата може да се изключи поне за един ден солта.

Консумират се само сварени продукти или приготвени на пара. Сладоледът е категорично забранен при проблеми със стомаха. Може да се яде сварено фиде.

Печените ябълки, компотите без много захар, различните видове желе са препоръчителни при болен стомах. Диетата не трябва да е продължителна, а само до отшумяване на симптомите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest