Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни храни за сърдечно-съдовата система

Полезни храни за сърдечно-съдовата система

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Полезни храни за сърдечно-съдовата система

Здравото сърце не е само резултат от наследственост или липса на вредни навици. Правилното хранене е съществено за здравословния начин на живот.

Овесените ядки са чудесна закуска, богати са на омега-3 мастни киселини, калий и фолиева киселина. Това плюс факта, че имат голямо количество целулоза ги прави ценен помощник в борбата срещу холестерола, както и за поддържане на нормалната работа на кръвоносните съдове. Колкото по-едри са овесените ядки, толкова по-богати на целулоза са те. Можете да добавите към тях и банан. Той също е богат на целулоза.

Полезни храни за сърдечно-съдовата система

Рибата е една от най-полезните храни за сърдечно-съдовата на система, също е богата на омега-3 мастните киселини. По-мазните риби са най-подходящи, тъй като имат най-високо съдържание на полезни мастни киселини.

Авокадото – добавете ¼ от него към салатата или месото. То ще ви помогне да си набавите добър холестерол в кръвта, както и ще намалите съдържанието на лош холестерол.

В зехтинът се съдържат мононенаситени мазнини, които успешно се борят с холестеролните плаки и предотвратяват запушвания в кръвоносните съдове.

Полезни храни за сърдечно-съдовата система

Орехите и бадемите са изключително полезни. Консумацията им помага за доброто усвояване на целулозата и намаляването на чувството на глад.

Ягоди, малини, боровинки и къпини – те са изключително богати на противовъзпалителни вещества, които помагат за намаляване на риска от сърдечни болести и рак.

Фасулът и лещата са богати на целулоза, калций и омега-3 мастни киселини. Те са ниско калорични и могат да се консумират като основно ястие или като гарнитура.

Спанакът съдържа много лутеин, фолиева киселина, целулоза и калий. Освен спанака полезни са и всички зеленчуци. Доказано е, че консумацията на две порции зеленчуци дневно намаляват с до 25% риска от сърдечно-съдовите заболявания. Всяка допълнителна порция сваля риска с още 17%.

Лененото семе е изключително полезно. Добавяйте го в салатите или другите ястия, то е златна мина за полезните мастни киселини.

Соята се бори успешно с холестерола, зарежда тялото с протеини. Консумирайте натуралния ѝ вариант, а не генномодифицирания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest