Пелин
WormwoodPelin

Пелин

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24834k
Пелин
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Обикновеният пелин (Artemisia absinthium L.), познат още като бял пелин, катраника и горчив пелин е тревисто многогодишно и благоуханно растение от сем. Сложноцветни (Asteraceae (Compositae), рода Пелин. Среща се предимно по поляни, из храсталаци, по тревисти и каменливи места. Произходът му е Европа и Сибир, но днес е широко разпространено и в САЩ.

Пелинът е дълбоко свързан с традиционната медицина и вярвания. Вярва се, че ароматът на тази билка, набрана при намаляваща Луна, е в състояние да изгодни от дома всякакви нечисти сили. Прилага се в малки дози, като къщата се опушва с него за кратко време. Свързаното с него вярване е, че възстановява хармонията с природата, а най-добрият начин за ползване на пелина е да се закачи в дома.

Видове Пелин

В рода Пелин влизат доста добре познати видове, като див пелин (черен пелин Artemisia vulgaris L), тарос (естрагон) и божо дръвче (катриника). Тази билка има много ароматни листа, а някои от видовете са лечебни, други се използват за подправка, а трети са важна част от пасищни култури. Обединяваща черта на всички видове пелин е, че имат изключително горчив вкус.

Белият пелин е със своеобразен приятен аромати и силно горчив вкус. Цъфти от юли до септември, а се среща по тревисти и каменисти места, из храсталаци иградини, покрай огради и пътища в цялата страна, главно в равнините и предпланините.

Белият пелин е сребристосиво тревисто растение, което от древността се използва за лечението на нарушения в менструалния цикъл при жените и при ревматизъм и др. Пелинът е едно от най-често използваните растения в балканската народна медицина, като още Хипократ е познавал неговите предимства.

От пелин се използват предимно цъфтящите облистени връхни части, заедно със жълтите цветове, отрязани на около 25 см от върха, които се събират в началото на цъфтежа. За разлика от белия, черният пелин е с тъмнозелени, голи, а отдолу бели горни листенца.

Състав на пелина

Листата и стръковете на пелина съдържат палитра от различни вещества. Стръковете на белия пелин съдържат между 0, 5 - 2% етерично масло (Oleum Absintjii), чиито основни компоненти са кислородни производни на бициклични терпени — алкохолът туйол и кетонът туйон, както и азуленовият сесквитерпен хамазуленоген. В билката пелин има още сесквитерпенови лактони, органични киселини, провитамин А, витамин В6, витамин С, каротин, оцетна и изовалерианова, ябълчна и янтарна киселини и др. Според японски специалисти капилинът е активен антибиотик.

Приложение на пелина

Векове, дори хилядолетия пелинът се използва с лечебни цели. Интересен факт е, че обикновения пелин се използва за приготвяне на абсент заради съдържащата се в него съставка туйон. Някои видове пелин се използват за храна от ларвите на няколко вида Lepidoptera. Пелинът намира приложение и за отблъскване на бълхи и молци, както и за овкусяване на бира и вино. Аперитивът вермут (от немското Wermut — пелин) е напитка на базата на вино, овкусена с ароматични билки днес, но в изначален вид вермутът се е овкусявал с пелин.

Ползи от пелина

Белият пелин или Катраника се прилага само по лекарско предписание и оказва тонизиращо действие, подобрява храносмилането, противовъзпалително. Прилага се при гастрит и други възпаления на стомаха, чернодробни и жлъчни заболявания, при лош дъх в устата, анемия, безсъние, чревни паразити, нередовна менструация, гръдна жаба, бронхиална астма, екземи, рани, ухапвания от насекоми и др.

Подправка Пелин

Начин на употреба: Извлек от 1 ч.л. билка в 200 мл вода за 2 часа. Приема се по 100 мл преди обед и вечеря, а може да се прави и запарка.

Смес за чай с пелин за стомашни заболявания

Счукайте 1 ч.л. пелин, ½ ч.л. корен от тинтява, ½ ч.л. червен кантарион, 1 см пръчка канела и половин чаена лъжица кора от портокал. Всичко това залейте с 1 ч.ч. вряла вода. Запарете за 10 минути и прецедете. Пийте на малки глътки след хранене.

Пелинът влияе добре при проблеми с бронхите и стомаха, има тонизиращо действие при грип и простудни заболявания, противопаразитно, температуропонижаващо действие, противовъзпалително, въздейства на епифизната жлеза.

Комплексът от активни вещества на пелина стимулира секрецията на храносмилателните жлези, жлъчния мехур и задстомашната жлеза и така възбужда апетита и подобрява храносмилането. Това прави пелина ефикасно средство в борбата с анорексия или липсата на апетит.

Етеричното масло на пелина действа като местен анестетик, а също и като сърдечен стимулант, като възбужда централната нервна система. Прилага се вътрешно за подобряване на кръвообращението, а външно - намазване при артрит, натъртвания, невралгия, ревматизъм, плоски стъпала.

Вреди от пелина

Белият пелин не бива да се прилага при възпаление на бъбреците, защото има дразнещо действие. Особено важно е, че пелинът не трябва да се прилага при малки деца. Големите дози от билката могат да бъдат отровни, а продължителното приемане на пелин в по-високи дози понякога води до гадене, повръщане, халюцинации и гърчове.

Дори напълно здрави хора не трябва да пият повече от 3 чаши на ден Чай от пелин не бива да се приема за период повече от 4 седмици, тъй като това може да доведе до увреждане на централната нервна система. Запомнете, че пелинът винаги се прилага в малки дози само за кратък период от време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес