Млечните продукти са изключително важни за един балансиран хранителен режим. Калориите в тях варират, тъй като тази обобщена група включва: мляко-прясно и кисело, извара, сирене и др.
Заради особеното мнение, което някои специалисти и диетолози имат за прясното мляко, обявявайки го за много по-трудно усвоимо особено с напредването на възрастта, най-препоръчваните млечни продукти остават сирената.
Те имат и най-разнообразна палитра от видове и техният прием може да ни снабди с необходимите количества калций, фосфор и белтък. Ето някои примерни сирена, техните калории и съдържание на мазнини:
„Едам” е холандско сирене с леко жълт цвят и обикновено се продава, обвито в парафин с червен цвят. Има ненатрапчив вкус и леко осоляване. В 100 гр. „Едам” се съдържат 333 калории и 25 гр. мазнини.
Сиренето „Ементал” /или „Ементалер”/ е швейцарско. То също има жълт цвят и средна твърдост, пикантен и леко сладникав вкус. 100 грамово парче от него съдържа 382 калории и 29 гр. мазнини.
Гауда е известно холандско сирене. В зависимост от степента си на узряване се променя от леко сметаново на вкус и с кремообразна консистенция до по-твърдо, с пикантен и остър вкус. Продава се обвито в гладка восъчна кора. В 100 г от него се съдържат 375 калории и 31 гр. мазнини.
Традиционното швейцарско сирене Грюер е жълто на цвят, твърдо, с висока соленост, която се засилва при процеса на зреене, има леко орехов вкус. В 100 г „Грюер” се съдържат 409 калории и 33 гр. мазнини.
Английското сирене от краве мляко „Лестър” се произвежда по сходен начин с приготовлението на сиренето „Чедър”, от което само че е по-ронливо. Наричано е и „Червен Лестър”, заради екстракта от тропическото дърво анато, което му придава този цвят. В 100 гр. от него се съдържат 401 калории и 33 г мазнини.
Моцарела е изключително известно италианско прясно и меко сирене. Произвежда се предимно от краве мляко и не е дълготрайно. Със 100 г „Моцарела” консумираме и 289 калории и 21 гр. мазнини.
Пармезанът /”Пармиджано Реджано”/ е най-популярното твърдо, дълготрайно италианско сирене. В 100 грама „Пармезан” има 452 калории и 32 г мазнини.
Рокфор е френско синьо сирене от овче мляко. В 100 грамово парче се съдържат 375 калории и 32 г мазнини.
Чешайър е английско сирене. Плътно на консистенция, ронливо и с жълтеникав цвят. В 100 г „Чешайър” се съдържат 379 калории и 31 г мазнини.
Данаблю. Датското синьо сирене е солено и силно на вкус сирене. В 100 грама от него се съдържат 347 калории и 29 г мазнини.
Камамбер е вид меко краве сирене от Франция. Отличава се с лека бяла плесен. Съдържанието на калории в 100 грама Камамбер е 297 калории и 23 гр. мазнини.
Чедър сиренето е относително твърдо, бледожълто. Произхожда от Англия и се произвежда от краве мляко. В 100 г Чедър се съдържат 412 калории и 34 г мазнини.
Бри е френско меко краве сирене, получило наименованието от едноименната област. В 100 грамово парче Бри се съдържат 319 калории и 26 г мазнини.
Двоен Глостър е английско сирене. Съдържанието в 100 грамово парче на калории е 405, а на мазнини - 34 г.
Горгонзола - вид италианско синьо сирене. Произвежда се от краве и козе мляко. Съдържание в 100 грамово парче: 334 калории и 27 г мазнини.
Коментари