gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Лечение на хеликобактер пилори с билки

Лечение на хеликобактер пилори с билки

DesislavaDesislava
Новак
217483
Риган

Паразитната бактерия на хеликобактер пилори е във формата на спирала, съдържащи ензима уреаза, който произвежда амоняк и неутрализира стомашните киселини, което позволява на бактериите да се развиват в стомашната лигавицата или епителната мембрана на стомаха, като по този начин се получава възпаление.

Има около 29 различни щамове на хеликобактер пилори, които съществуват. Смята се, че 50 процента от населението на света е заразено от този бактерии, чрез замърсени храни, вода или интимен контакт (целувки). Според изследвания, куркумата, женското биле, мащерката, ригана и не на последно място чесънът и лукът, могат значително да намалят ефектите на хеликобактер пилори.

Масло от риган. След 14 дневен курс на лечение с масло от риган при трима от четирима наблюдавани, лечението е дало положителен резултат срещу бактериите на хеликобактер пилори. Доказано е, че маслото от риган е способно да убие хеликобактер пилори, която е причинно-следствен фактор при 90 процента от случаите на стомашните язви. Клинично изследване показва, че то е доста ефективно и за язви на стомаха и дванадесетопръстника.

Мащерка. Водните и етиловите екстракти от мащерка са благотворни за инхибирането на хеликобактер пилори. Тъй като водният екстракт от мащерка е по лесен за приготвяне и употреба (под формата на чай), той е изследван допълнително. Оказва се, че екстрактът от мащерка притежава терапевтичен потенциал, като намалява растежа на хеликобактер пилори и има антибактериално действие.

Куркума. Тя е основен елемент в куркумата на прах. От направените проучвания са направени заключения, че тя има анти-хеликобактер пилори действие. Куркумата има мощни имуностимулиращи свойства, а N-ацетилцистеин и лактоферин с техните съответно муколитичени и антибактериални свойства, може да са в сила и при хеликобактер пилори терапията. Открито е, че коркумата действа срещу 19 различни щамове на хеликобактер пилори.

Чесън

Женското биле. Действието на тази билка е уникално и помага при 29 oт щамовете на хеликобактер пилори. Освен това билката действа благоприятно и при пептична язва.

Чесън и лук. Соковете от чесън и от лук, имат антибактериално действие. Исторически чесънът е бил използван в световен мащаб за борба с бактериалните инфекции. Чесънът се използва също и като широкоспектърен антибиотик срещу грам-положителните и грам-отрицателни бактерии.

Суровият сок от чесън е ефективен срещу много общи патогенни бактерии - чревни бактерии, които са отговорни за диария при хората и животните. Чесънът е ефективен дори и срещу тези бактерии, които са станали резистентни щамове от употребата на антибиотици.

Хеликобактер пилори е бактерията, която е замесена в етиологията на рак на стомаха и язвите. Учените са установили, че хеликобактер пилори е податлива на екстракт от чесън, дори и при доста умерена концентрация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest