Камбала
HalibutKambala

Камбала

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24822k
Бяло Филе
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Камбала е вид плоска риба от рода Hippoglossus на семейство Pleuronectidae. Всъщност доста често с понятието камбала се обозначават няколко вида плоски риби, сред които и писия, калкан, с която камбалата е братовчед.

Друго често наименование на този вид риба е и халибут (от англ. Halibut). Името на рибата идва от haly (на англ. holy) and butt (на англ. flat fish), или с други думи свещена риба, предимно защото е популярна по време на католическите празници.

Камбала са дънни риби, които обитават северната част на Тихия океан и северна част на Атлантическия океан. Те се считат за най-едрите дънни риби, като теглото им достига средно 24-30 кг, макар, че има и много по едри-видове. Световният рекорд за улов на най-голямата риба камбала се държи от риболовеца Лино Майер. Чудовищно голямата риба е с тегло цели 202 кг, дължина от 2.5 метра и е била уловена близо до бреговете на Норвегия с немски такъми.

Обикновено камбала са почти бял цвят на кожата от долната страна и кафяви с белезникави петна от горната. Малките се раждат с по едно око от всяка страна на главата и в началото плуват като сьомга. Само след 6 месеца едното около се премества на другата страна и камбалата започва да изглежда на външен вид като писия. Очите на камабалата остават от горната кафява страна.

Интересната цветова окраска на този вид риба има и своето обяснение – отгоре е кафява, за да може да се слива с пейзажа на дъното, а погледната отдолу е бяла, което позволява да се слее със слънчевата светлина, проникваща във водата. Главно се различвата два вида камбала – Тихоокеанска (Hippoglossus stenolepis) и Атлантическа (Hippoglossus Hippoglossus).

По принцип камбала яде почти всички водни обитатели, които може да събере в устата си. Тя е толкова всеядна, че в коремната кухина на уловени риби са открити дори и себеподобни. Освен собствения си вид, камбалата хапва често раци, октоподи, морски скорпиони, сьомга, треска, херинга. Младите риби камбала често се хранят дребни ракообразни и други дънни организми.

Камбалата обитава води на дълбочина от няколко метра до няколко стотин метра макар и да прекарва по-голямата част от живота си на дъното. Когато търсят храна, често камбала се движат на рибни стада. По принцип този вид риба стоят към върха на хранителната верига, като камбалата е застрашена единствено от сьомгова акула, морски лъв, орки и др.

Риболовът на камбала в Северния Тих океан се развива от края на 19 век и днес представлява един от най-големите. С камбала традиционно са се изхранвали индианците и първите заселници на Канада. Спортният риболов в Аляска е главен фрагмент от туристическия и икономическия сектор.

В Аляска и Американска Колумбия ловенето на камабала е традиционно залегнало в спортния риболов, а за стръв най-често се използва херинга или пък цели глави сьомга. Самата камбала има доста вироглав характер и след като бъде уловена и изкарана на брега често се налага да бъде удряна по главата, за да се кротне.

Обикновено камбала се лови с части октопод. Хвърлянето на гигантски мрежи за лов на камбала трябва да е строго регулирано и внимателно, защото този вид не се възпроизвежда до осемгодишна възраст, когато е с дължина около 76 см. Спецификите при улова предполагат и това, че прясна камбала може да се намери по пазарите само няколко седмици през годината.

Пържена Риба

Прекомерният риболов на този вид в Атлантическия океан е причина камбала вече да се счита за застрашен от изчезване вид. От организацията Seafood Watch съветват потребителите да не купуват атлантическа камбала. По-голямата част от рибата, която се яде по източното крайбрежие на САЩ идва то Тихия океан.

Състав на камбала

Камбалата има сходен хранителен състав като калкана и другите дънни риби. Тя е доста бедна на мазнини, поради което е подходяща храна за диетичен режим. На 100 г камбала има едва 1.33 г мазнини и абсолютно никакви въглехидрати. Камбала е богата на протеини, а от микроелементите се откриват по-значителни нива на цинк, селен, фосфор, доста калций и количества желязо.

В 100 г камбала се съдържат:

Калории - 91; Белтъчини - 18.56 г; Въглехидрати - 0 г; Мазнини - 1.33 г; Витамин В12 - 1.1 мкг; Витамин В6 - 0.55 мг; Витамин Е - 0.61 мг; Витамин А - 67 IU.

Кулинарна употреба на камбала

Камбала е една от най-подходящите риби за печене на грил. Поради факта, че съдържа много малко мазнини, тя не е подходяща за опушване. Също така добре се приготвя печена или пържена. Интересно е, че камбала не изисква много време за течно мариноване, а само няколко минути са напълно достатъчни.

Ако държите повечко време рибата в маринатата, месото ще стане по кашкаво, което би затруднило печенето на скара и камбалата в крайна сметка ще се разпадне. Най-подходящи за този вид риба са сухите подправки, които отлично прилягат на вкуса и консистенцията на месото.

Камбалата има крехко и нежно на вкус месо, което дори не е нужно прекалено много да се овкусява. Когато печете камбала на скара, много важно правило е добре на намазните рибата и самата скара. В противен случай месото ще залепне или ще се наруши цялостта на парчетата.

Обикновено камбалата се пече бързо – за около 10 минути. Освен това, камбала е риба с многофункционално кулинарно приложение. На практика може да я включите във всички рибни специалитети, които искате да приготвите – различни яхнии, супи, салати, запеканки, сандвичи. Камбала е страхотна дори на шишчета със зеленчуци по ваш вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес