Всъщност, напоследък все повече слушаме за това колко е важно да си купуваме продукти, които са „био”, но няма ли и това да се окаже поредната масова вълна, поредната мания за известен период от време, която ще завърши съвсем скоро?
Едва ли ще се случи, защото тук е засегнато здравето на хората. В крайна сметка даваш доста повече пари, но знаеш в какво ги влагаш – а именно във вкусна храна, която освен всичко останало е и полезна. Съдържат необходимите витамини, минерали и фибри, продуктите са пресни и имат вкус – нещо, което липсва при основна част от останалите продукти. Или поне така ни представят нещата. Това, което знаем за биохраните е, че те са много полезни, най-доброто до сега на пазара и т.н.
Не е ли обаче тази мания за „био” продукти опасна? Не повярвахме ли твърде бързо в идеята, че „био” е еталон за качество?
Всяко нещо, което е в крайности, може да бъде опасно. Според Американската академия по педиатрия все още не е доказано по категоричен начин, че биохраните са полезни, че ни помагат за здравето или пък, че ни предпазват от някаква болест. Тогава си задаваме въпроса действително ли е по-полезно да дадем повече пари за храна с етикета „био”?
И пак според Академията по педиатрия става ясно, че дори да няма крайно изследване, което да ни доказва, че тези продукти са по-добри за нашето здраве, съществуват изследвания, които доказват, че в биохраните се съдържат по-малко пестициди, значително по-малко химикали, антибиотици.
За организма ни най-важно е храната да бъде разнообразна и да съдържа необходимите за нас вещества, а ако е и произведена по качествен и природосъобразен начин – още по-добре за всеки потребител. Но не бива добрата и качествена храна да ни каре да се вманиачаваме и да четем етикетите по няколко пъти преди да закупим нещо. Живейте здравословно и свободно, похапвайте каквото ви е вкусно, а ако имате възможност това да са биохрани – още по-добре.
Коментари