gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-сладкото растение в света

Най-сладкото растение в света

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Кетемф
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

До неотдавна се смяташе, че стевия е най-сладкото растение в света, което може на практика да замени захарта, без да има нейните вредни ефекти.

Оказва се обаче, че най-сладкото растение е храстът кетемф, който расте само в Западна Африка. Това растение е признато за най-сладкия представител на флората в целия свят.

Храстът кетемф съдържа специално вещество, което се нарича тоуматин. То превъзхожда по сладост захарта 100 000 пъти, но няма никакво вредно влияние върху организма.

Ако разтворите само десет грама от веществото тоуматин в един тон вода, течността, която ще се получи, ще бъде доста сладка на вкус. Веществото тоуматин тепърва ще се използва в производството на различни заместители на захарта.

Засега храстът кетемф расте само в див вид и не е започнало култивирането му. Местното население обаче го използва от векове за приготвянето на различни напитки. Хора, които са използвали растението, твърдят, че вкусът му е направо невероятен, а сладостта му се различава от тази на захарта по интензивност.

Захар

Според учените развъждането на свръхсладки растения може да направи истинска революция в производството на сладки изделия, които не нанасят никаква вреда на организма.

С извлек от африканския храст кетемф могат да се направят чудеса както в сладкарската индустрия, така и при приготвянето на подсладители за лекарства, особено такива за деца.

Извличането на веществото тоуматин от храста кетемф сега все още се усъвършенства, но бъдещето принадлежи точно на този тип растения, тъй като това ще излиза доста по-евтино от отглеждането и преработката на захарна тръстика и захарно цвекло.

Вече има опити да се отглежда храстът кетемф в условия, близки до естествените, и в най-скоро време се очаква да започне масово производство на подсладители от тоуматин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Листата му приличат малко на теб на смокинята :)
0
2
Ирина Андреева Jolie
Страхотно!:) Не бях чувала за най-сладкото растение и с интерес прочетох материала :) Ще е много полезно за производството :)
1
1