Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-прочутите торти в света

Най-прочутите торти в света

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Торта Сахер
Метален шприц с 13 диска за бисквитки и 8 айсинг приставки-34%

Сред прочутите торти се откроява торта Сахер, която е създадена от австрийския кулинар Франц Сахер. Класическата рецепта съчетава шоколадови блатове, намазани с мандариново сладко и покрити с шоколадова глазура.

Една от най-прочутите торти в света е торта Наполеон. Според легендата съпругата на френския император Жозефина го заварила да шепне нещо на красива придворна дама. Той не се смутил, а казал, че доверявал на красавицата тайната рецепта за торта с неговото име. Той казал от какво се състои тортата и Жозефина накарала придворния главен готвач да я приготви и за нейна изненада тя била много вкусна.

Тортата Наполеон се прави най-лесно от бутертесто, което леко се разточва, изрязват се кръгли или правоъгълни платки и се пекат поотделно, докато станат златисти.

След като изстинат, се намазват с крем от 500 мл мляко, 1 супена лъжица брашно, 3 яйца, 125 грама масло, 200 грама пудра захар, 1 супена лъжица коняк и 100 грама захар.

Млякото се кипва, добавят се жълтъците и захарта размитото в малко мляко брашно и се бърка на котлона до сгъстяване. След като изстине, се смесва с разбитото с пудрата захар масло, в което се добавя капка по капка конякът.

Тирамису

Най-горният блат се намазва с крем и се поръсва с натрошени изрезки от блатовете. Тортата трябва да престои 10 часа в хладилник, за да се стегне добре кремът и да попие в блатовете.

Тортата Тирамису е най-популярната италианска торта. Според легендата тортата е създадена в Сиена през седемнадесети век, за да дава сили преди любовна среща.

Тя се прави от бишкоти, кафе и сирене маскарпоне, което може да се замени с крема сирене. Бишкотите се нареждат, напръскват се със силно кафе и няколко капки коняк и се намазват с крем. Кремът се прави от крема сииренето, което се разбива с пудра захар, добавят се един-два сурови жълтъка, смесват се с маскарпонето и се добавят разбитите белтъци. Отгоре тортата се полива с крема от маскарпоне и се поръсва обилно с какао на прах.

Унгарците са прочути в цял свят с торта Добуш и торта Гараш. Гараш е известна шоколадова торта, поръсена със смлян шам фъстък, а Добуш се прави от цели 6 блата и отгоре се украсява с карамелизирани триъгълни парчета блат.

Прочутата немска торта Шварцвалд е създадена през 30-те години на 20-ти век и се прави от шоколадови блатове и пълнеж от вишни. Украсява се с шоколадови стърготини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest