gotvach.bg»Статии»Билки»Сандалово дърво

Сандалово дърво

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Сандалово дърво
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
170.00 лв.
Виж ››

Сандаловото дърво /Santalum, Sandalwood/ представлява вечнозелено паразитно дърво, което впива корените си в други дървета. Достига височина до 9 метра и има кафяво-сивкаво стъбло, много тънки и гладки клони, жилави листа и малки розово-лилави цветчета. За да достигне сандаловото дърво зрялост, трябва да минат от 30 до 60 години.

Сандаловото дърво е разпространено в Шри Ланка, Хавай, Южна Индия и голяма част от южните острови в Тихия океан. Употребата на сандалово дърво датира от поне 4000 години. В миналото кервани са пренасяли дървесината от Индия до Гърция, Рим и Египет. Голяма част от древните храмове са били построени с тази дървесина, а египтяните са използва сандаловото масло по време на ритуалите за балсамиране.

В миналото се използвало за производството на мебели, което довежда до почти пълното изчезване на сандалово дърво. Поради това, в наши дни дървесината му се използва само за добиване на етерично масло.

Видове сандалово дърво

Западно-австралийско сандалово дърво – използва се като заместител на етеричното масло от прословутия индийски сандал.

Източно-индийско сандалово дърво – расте в планинската част на Южна Индия – Мисор и Малайския архипелаг. Този вид сандалово дърво е източник на най-ценното етерично масло от сандал.

Африканско сандалово дърво – източник на етерично масло, което е познато като африкански сандал.

Сандалово дърво от Америка – от него се получава амирисово етерично масло, което понякога в магазинната мрежа обозначават като истинско индийско сандалово дърво. То е шест пъти по-евтино, а по химичен състав и характеристики няма нищо общо с така ценния индийски сандал.

Състав на сандаловото дърво

Сандаловото дърво съдържа смоли, етерично масло, сантален пигмент и терпени, от които най-силно е представен санталолът.

Приложение на сандаловото дърво

Главното приложение на сандаловото дърво е за извличането на етерично масло. Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация на парчета от узряло дърво – около 60 години.

Колкото е по-голямо дървото, толкова повече е съдържанието на масла и то е по-богато на аромати. Сандалът под формата на паста и олио, се използва за направата на козметични продукти и лекарства. Използва се в различни производства – ароматизатори за уста, ароматни пръчици, различни хранителни продукти, дезодоранти, парфюми, ароматизитори за стая, сапуни, душ-гелове, кремове и лосиони.

Ползи от сандалово дърво

Масло от сандалово дърво

Етеричното масло от сандалово дърво има много добре изразени антисептично, противоспастично и противовъзпалително действие. Има много добър стягащ ефект, отличен дезинфектант е. Действа успокояващо, седативно, тонизиращо, хипотензивно и отхрачващо.

Сред ползите на сандаловото дърво са, че има приятен охлаждащ ефект, облекчава възпаленията в тялото, независимо в коя част са те. Помага при спазми, отпуска мускулите, нервите и кръвоносните съдове. Стягащите свойства на сандаловото масло могат да се използват за свиване на венците, кожата и мускулите. Това е идеално за използване в стоматологията и дерматологията.

Етеричното масло от сандалово дърво успокоява кожата и помага при заличаване на петна и белези. Това е много древна практика, която се използва и до ден днешен в източната медицина.

Сандаловото масло е смятано за един от най-добрите природни релаксанти. То успокоява червата и мускулите на корема, улеснява премахването на газове. Освен това намалява възпаленията в отделителната система, насърчава по-лесното отделяне на урината.

Ароматът на сандаловото дърво държи далеч малките насекоми и микробите, затова е толкова използвано в спрейовете и дезинфекционните средства. Етеричното масло действа отхрачващо, изключително подходящо е в битката срещу зимните вирусни инфекции, които са главните виновници за грип и настинки.

Капките от сандалово масло могат да се приемат с мляко или вода от хора, страдащи от високо кръвно налягане. Маслото помага тревожност, страх и безпокойство. Употребата му носи релаксация и спокойствие, повишение на концентрацията и стимулиране на положителните мисли.

Сандаловото масло тонизира тялото. Може да се прилага в педиатрията, защото успокоява храносмилателната система и стомаха при децата, а при по-възрастните укрепва кръвообращението и нервната система, регулира хормоналния баланс.

Както с всички приятни и полезни неща, така и със сандаловото масло не бива да се прекалява. То не крие заплахи, но все пак не бива да се използва сурово върху кожата. За да го приложите върху нея, най-добре го смесете с бергамот, здравец, лавандула, роза, смирна, иланг-иланг или ветивер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес