gotvach.bg»Статии»Любопитно»Защо немските наденички са бели?

Защо немските наденички са бели?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Бели немски наденички
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Наденицата е суров, варен или варено-пушен продукт от месо, който е много характерен за европейската кухня.

Първите данни за приготвяне на наденици датират още епохата на Шумерите - около 3000 години преди Н.Е. Дори древногръцкият Омир споменава в своята поема Одисея за консумирането на наденица.

Може би това е в подкрепа на твърденията, че надениците са били една от традиционните храни за древните гърци и римляните. Нещо повече - твърди се, че по време на римския император Нерон, готвенето и сервирането на наденици е свързвано с празника "Луперкалии", който се провеждал в чест на богинята Юнона, но в зората на своето възникване католическата църква обявява този празник (и съответно яденето на наденица) за грях.

Поради опасността от хранителни отравяния, в началото на Х век византийският император Лъв VI Философ също забранява консумирането на наденица.

Виждаме, че наденицата е била възхвалявана и забранявана през вековете и отношението към нея е било доста противоречиво. Погледнато към днешна дата, този вид колбас отново е на почит. През последните години все по-рядко се използват черва, а за направата на обвивки се предпочитат колаген, целулоза и други.

Печени немски наденички

В различните страни има многобройни методи за приготвяне на наденици. Твърди се, че само в Германия има над 1000 вида. По особено впечатление винаги е правила т.нар. "ваствурст" или традиционната баварска наденица с бял цвят.

Бялата наденица се приготвя от много фино смляно телешко месо, сланина, магданоз, сол, джинджифил, лук, кардамон и лимони. Белият цвят се дължи на сметаната и яйцата, които също са съставна част. Суровият вайсвурст се потапя за около 15 минути във гореща (но не вряща) вода.

Поднася се на масата в купа, заедно с водата в която е сготвена, за да запази максимално топла. Обвивката на бялата наденица е от естествено черво и при консумация се премахва. По-културните почитатели на немската кухня използват вилица и нож, но има и такива, които предпочитат да изстискат съдържанието с ръце направо в устата си.

Бялата наденица е една от емблемите на традиционната немска кухня. Радва се на огромен интерес и по време на традиционния Октоберфест. Сервира се с ръжен хляб, сладка горчица и разбира се...бира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
52
41
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Потребител#188368
Когато пишете за чуждата кухня, информирайте се правилно и тогава пишете. Така наречената "Бяла наденица" (Weißwurst-Вейсвурщ) е бяла и защото процентът на телешкото месо трябва да е по-висок от 60%. Тези които се продават в супермаркетите са с по-висок процент свинско. За да купите оригинални посетете в Бавария месар. Традиционално се сервира в Бавария(Южна Германия) само за ЗАКУСКА със Brezeln (геврек) и Weißbier. Естествено може да поръчате и за обяд и вечеря, но истинският баварец никога. Дефакто това е баварската закуска...и се яде по начин на засмукване(auszuzeln) и по-рядко с вилица и нож, което няма изобщо никаква връзка със "културата" на консумента. Сервус
3
0
Hristina
Hristina
16.12.2015 13:07
''Вайсвурст'' е правилното наименование :) Weißwurst
4
0
Stefanie
Stefanie
02.04.2014 08:32
НИКОГА не се сервира с ръжен хляб, а с тишичният за бавария геврек с едра сол!
8
0
пепеляшка
пепеляшка
27.11.2013 00:22
супер,супер,вурст,който не е опитал не знае какво значи
н а д е н и ц а..........
7
1