Знаете ли защо униформата на готвачите по правило е бяла? А защо шапките им са толкова високи? Всеки един детайл на готвещия в професионален ресторант има своята история и практична страна.
Дрехите, които носи един готвач, докато работи, задължително трябва да са от памучен материал, защото памукът позволява на тялото да диша при високите температури, които са стандартни за една кухня.
Ръкавите са дълги за предпазване от изгаряния и порязвания. Необходимо е копчетата да са възлести, за да не падат лесно.
Защо обаче готвачите са облечени в бяло? Най-вече заради горещината, в която трябва да работят. Белият цвят може да отблъсква топлината, а не да я поглъща като останалите цветове.
Освен това, използвайки белина, бялото бързо може да се почисти от петна, без да остава и следа от тях.

Белият цвят се асоциира и с чистота. Предполага се, че и по тази причина готвачите предпочитат бели униформи. Появявайки се пред клиентите, облечени в бяло, по символичен начин представят чистотата, в която работят.
Всеки мастър шеф винаги има по 3 комплекта облекло под ръка. Един за носене, втори - резервен и трети, който използва в случай на пристигане на ВИП гости в ресторанта, когато е прието главният готвач да излезе от кухнята и да ги поздрави.
Шапките на готвачите са необичайни, а много хора ги определят и като странни. Те са високи, кръгли, бели и колосани.
Носят се от началото на XIX век и се предполага, че са вдъхновени от островърхите шапки на френските готвачи от XVIII век.
Шапките се наричат буше, а първият мастър шеф, който ги е носел, е французинът Мари-Антоан Карем в началото на XIX век. По-късно колегата му Огюст Ескофие пренася тази мода в Лондон, оттам се разпространява по цял свят.
Височината на шапките е различна за готвачите в една кухня, като по това колко е голяма се съди за ранга им в съответния ресторант.
Коментари
Но с тия дълги ръкави, не знам как се справят, на мен все ми пречат, затова пък честичко се изгарям :D