Фенелът е силно ароматично многогодишно тревисто растение. Известен е още като резене или див копър. Среща се в Южна Европа и Югозападна Азия.
Анетоловото масло се получава при екстракция на семената. То е основна съставка на мастиката и е една от съставките на гръцкото питие узо.
В кухнята семената имат приятен анасонов аромат и се използват като подправка към:
- сирена;
- колбаси;
- сосове;
- риба;
- доматен сос;
- маринати;
- зеленчуци;
- яйца.
Основна подправка е за италианската наденица. Също така се използва и за сладкиши. Представлява традиционна подправка в националните кухни на Индия, Пакистан, Афганистан и Близкия Изток. Семената са една от петте съставки на китайския микс.
Семената са богати на етерични масла. Съединението анетол, което се среща и в анасона, придава този анасонов аромат и на фенела. Съдържа също флавоноиди и карболова киселина. Семената са богати на мелатонин.
Лечебни свойства на анасона
Освен вкусовите си качества, които го правят много използвани в кулинарията, фенелът притежава и лечебни свойства.
Някои от етеричните масла в него стимулират отделянето на стомашни сокове и действа благоприятно при метеоризъм. Подпомага храносмилането. Използва се за коликите при новородените, като се запарват семената му.
Други приложения на анасон
Фенелът се използва за ароматизиране и овкусяване на натуралните пасти за зъби.
Коментари