Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Семената на Фенел са задължителни за италианските наденички

Семената на Фенел са задължителни за италианските наденички

Фенел

Фенелът е силно ароматично многогодишно тревисто растение. Известен е още като резене или див копър. Среща се в Южна Европа и Югозападна Азия.

Анетоловото масло се получава при екстракция на семената. То е основна съставка на мастиката и е една от съставките на гръцкото питие узо.

В кухнята семената имат приятен анасонов аромат и се използват като подправка към:

- сирена;

- колбаси;

- сосове;

- риба;

- доматен сос;

- маринати;

- зеленчуци;

- яйца.

Основна подправка е за италианската наденица. Също така се използва и за сладкиши. Представлява традиционна подправка в националните кухни на Индия, Пакистан, Афганистан и Близкия Изток. Семената са една от петте съставки на китайския микс.

Семената са богати на етерични масла. Съединението анетол, което се среща и в анасона, придава този анасонов аромат и на фенела. Съдържа също флавоноиди и карболова киселина. Семената са богати на мелатонин.

Лечебни свойства на анасона

Освен вкусовите си качества, които го правят много използвани в кулинарията, фенелът притежава и лечебни свойства.

Някои от етеричните масла в него стимулират отделянето на стомашни сокове и действа благоприятно при метеоризъм. Подпомага храносмилането. Използва се за коликите при новородените, като се запарват семената му.

Други приложения на анасон

Фенелът се използва за ароматизиране и овкусяване на натуралните пасти за зъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен