Смирна
Mira

Смирна

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516410k
Смола от смирна
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
Виж ››

Смирна /Myrrh/ е растение със сладникава миризма, което достига височина до 1.5 м. Стъблото на смирната има леко морав цвят, а листата ѝ са перести, папратовидни, с бели петънца и главичка с малки бели цветове.

Смирната расте в открити гористи местности и безплодни каменисти места. По-скоро се оприличава на голям храст. Вирее в Сомалия и Етиопия, както и на Арабския полуостров. Като билка и лекарство, смирната е позната преди 4000 години.

История на смирна

Смолата от смирна е ценена още от древни времена, поради своя ценен аромат и лечебни качества при лекуването на тежки рани. Египтяните са я ползвали като главна съставка в балсамирането на мумии. Смирната е била толкова ценена, че стойността ѝ се равнявала на златото. На много места по света са я използвали в религиозни обреди.

Тази билка е спомената дори в Библията, позната е във винопроизводството в древността. Римските и древногръцките лечители са предписвали смирна при нередовна менструация и храносмилателни проблеми. Използвана е като лек на различни инфекции, включително сифилис.

Билката е била много разпространена и в китайската народна медицина. Лечителите са я предписвали при артрит, ревматизъм, проблеми с кръвообращението, менопауза и дори тумори в матката.

Дърво Смирна

Смирната е позната дори в Аюрведа. В античността смирната е използвана за благовоние в религиозни ритуали и церемонии, като например тези, които били посветени на богинята Изида.

Състав на смирна

Основните химически компоненти на смирната са кадинен, а-пинен, лимонен, евгенол, оцетна киселина, мравчена киселина, различни други киселини и сескитерпени. В смирната има тритерпени, летливо масло, флавоноиди.

Избор и съхранение на смирна

Смирната може да се открие на пазара под формата на етерично масло и като хранителна добавка под формата на таблетки. Смола от смирна може да се закупи от интернет магазини, но цената е доста солидна. Етеричното масло трябва да се съхранява на тъмно и сухо място, далеч от деца.

Ползи от смирна

Видяхме че през вековете смирна е използвана за лечение на различни заболявания. В наши дни билката се прилага като много добър антимикробен агент, за който е доказано, че работи по два взаимодопълващи се начина. На първо място, тя стимулира прозводството на бели кръвни телца и на второ място – тя има пряко антимикробно действие. Използва се за лечение на инфекции в устата – язви и възпаления на венците. Билката е ефективна при фарингит и синузит.

Смирна

Смирната може да помогне при обикновени настинки, както и при ларингит и дихателни оплаквания. Тя затопля организма и повишава защитните му сили срещу настинките. Понижава високата телесна температура. Облекчава мускулните контракции и спазмите. Служи за много добра профилактика на сърдечно-съдови заболявания, защото намалява нивата на лошия холестерол и работи срещу вътрешните кръвни съсиреци, които могат да предизвикат инфаркт.

Смирната притежава много добро газогонно и антигъбично действие, лекува хранителни проблеми като паразити и диария. Маслото от смирна е успокояващо и спазмалитично, което го прави подходящо за хора, които страдат от артрит, екземи, хемороиди, напукана кожа, порязвания и дори бръчки. Традиционно смирната се прилага срещу стареене на кожата.

Смирната има добри отхрачващи свойства, освен това успокоява много добре стомаха. Коренът е добър антисептик, а отварата от него може да се използва за обработка на ухапвания от кучета и змии.

В Германия изсушаващият и леко обезболяващ ефект на смирната се използва за лечение на рани, които се причиняват от притискане на протезите върху крайниците.

Използвана и в миналото, и сега като благовоние, смирната пречиства пространството и осигурява психическа защита, но въпреки това трябва да се използва в комбинация с други билки. В Древен Египет са използвали благовонна смес кифа, чиито състав включвал вино, мед и смоли, сред които смирна.

Други благовония, с които може да съчетаете смирната, са:

- борова смола;

- лавандула;

- розмарин;

- сандалово дърво;

- хвойна.

Смирната има много добро психо-емоционално въздействие. Успокоява мислите и отстранява тревогата, премахва объркването в мислите и позволява на човек да се справи добре с тежки ситуации. Нормализира съня, отстранява депресия и последствията от нервни сривове.

Вреди от смирна

Бъдете внимателни с етеричното масло от смирна, защото е висококонцентрирано. Преди употреба най-добре направете тест за индивидуална поносимост. Смирната не бива да се употребява от бременни жени, защото е маточен стимулант и може да причини преждевременно раждане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес