Диетичните напитки и сърдечните болести
Diet Drinks and Heart Disease
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Диетичните напитки и сърдечните болести

Диетичните напитки и сърдечните болести

AdminAdmin
Дарт Вейдър
94942k
Кола
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

В много публикации от последните години за диетичните напитки, сърдечните болести и връзката между тях накара много хора да се замислят дали има полза от това, че са заместили нормалните напитки с диетични (light).

Изследването

Едно от изследванията по темата е свързано с наблюдението на 6000 здрави души и сравнение между здравословното им състояние в началото и след четири години. Изследването е публикувано в американския журнал Circulation от Американската Асоциация на Здравето.

Открито е, че хората, които консумират по една или повече газирани напитки на ден, независимо диетични или обикновени са те, носят повече от 50 % риск за заболяване от така наречения метаболитен синдром, от тези, които консумират по–малко от една напитка на ден.

Метаболитният синдром представлява смесица от симптоми като високо кръвно налягане, голяма обиколка на талията, високи нива на холестерола и др. Когато един човек притежава три или повече от три такива рискови фактори, може да се твърди в повечето случаи, че става въпрос за метаболитен синдром. Рискът за здравето е голям, защото метаболитният синдром увеличава риска от сърдечни болести и диабет.

Газирано

Истината за връзката между диетичната сода и сърдечните болести

В последно време много хора са против твърденията за диетичните напитки. При условие, че тя съдържа подсладители и не съдържа захар, как консумирането ѝ ще причини метаболитния синдром и последиците от него?

Теорията е, че хората, които консумират диетична сода, кола и др. подобни вече притежават метаболитния синдром.

Изследванията показват, че консумирането на диетична сода не винаги води до причиняване на сърдечни болести, но използваният изкуствен подсладител в напитките води до увеличаване на желанието за повече калорично наситени храни, което от своя страна довежда до увеличаване на теглото и така се стига до метаболитен синдром.

Вода

Трябва ли да спра да пия безалкохолно?

Консумирането на обикновени безалкохолни или диетични напитки не е животозастрашаващо само по себе си - важно е да бъде намалена консумацията на безалкохолни напитки като цяло.

Консумирането на няколко безалкохолни напитки на ден представлява ударна доза калории за тялото, които не биха могли да бъдат компенсирани.

Просто защото диетичните безалкохолни са без съдържание на калории, не значи че са идеалният избор. Кофеинът, който също се съдържа в подобни напитки, може да бъде доста вреден за много хора. Газираните напитки като цяло са вредни и за хора, които имат стомашни киселини.

Ако се откажете изцяло от газираните напитки (дали диетични или не), със сигурност ще се почувствате много по–добре и ще свалите килограми.

Отказване от безалкохолни напитки

Много хора в стремежа си да спрат консумирането на безалкохолно, изпитват още по–голямо желание. Ето защо, когато решите да се откажете от газираните изкушения, просто ги заменете с нещо друго - чай или просто вода.

Изследването за диетичните напитки и сърдечните болести не е решение на проблема, но ни кара да се замислим за избора, който всеки ден правим, когато избираме храната и напитките си, и как той се отразява на нашето здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest