Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Наръчник на потребителя: най-вредните добавки и консерванти

Наръчник на потребителя: най-вредните добавки и консерванти

Консерванти

Храните, с които се храним в днешно време са пълни с какви ли не добавки. Знаем, че се съдържат в храната ни, но не сме напълно запознати дали са вредни и до каква степен могат да повлияят на здравето ни.

Няма значение какво ще си купим – месо, някакви пакетирани или полуготови храни, колбаси и пр., в по-голямата част от храните се съдържат консерванти, които повечето потребители прочитат само като поредните Е-та.

Но тези Е-та всъщност крият сериозни рискове за нашето здраве, затова е добре, когато пазаруваме да изчитаме внимателно етикета и да сме подготвени какво всъщност сме на път да си купим.

Някои от добавките са забранени в различни държави, но у нас все още не са. Затова най-добре четете внимателно етикетите и избягвайте онези, които са обявени за опасни и за които е известно, че предизвикват нежелани реакции.

Това са добавките с номера Е 103, Е 105, Е 111, Е 121, Е 123, Е 125, Е 126, Е 130, Е 152 – това са оцветители, които не се използват и не бива да се използват. За някои от тях се знае, какви са нежеланите реакции, които настъпват вследствие на употребата им.

Храни с консерванти

Освен оцветителите, забранен е още и консервантът Е 211 – той се добавя в нискокачествени храни, предизвиква уртикария. Забранен е и един подсладител – Е 952, той не се добавя в страни като САЩ и Великобритания. Може да доведе до мигрена и дори до ракови заболявания. Препоръчително е да избягвате и Е 173, Е 122.

За опасни се смятат номерата Е 102, Е 110, Е 124, Е 127, Е 129, Е 155, Е 180, Е 220, Е 201, Е 222 до Е 224, Е 228, Е 233, Е 242, от Е 400 до Е 405, от Е 501 до Е 503, Е 620, Е 636 и Е 637.

Много опасни за използване и съответно за консумация са Е 123, Е 510, Е 527.

За деца е вреден консервантът Е 270 – той се добавя в сладкиши, безалкохолни, организмите на малките деца го обработват трудно и не е желателно да им се дават храни, които го съдържат.

Хранителните добавки могат да предизвикат много различни нежелани реакции – стомашни разстройства (Е 338 до Е 343, Е 450, Е 461 до Е 466, с изключение на Е 464), кожни заболявания (Е 150, Е 160, Е 231, Е 232, Е 239, Е 311, Е 312, Е 320, Е 907, Е 951, Е 1105), а някои от тях дори се смятат за канцерогенни (Е 131, Е 142, Е 153, Е 210, Е 212, Е 213 до Е 216, Е 219, Е 230, Е 240, Е 249, Е 280 до Е 283, Е 310, Е 954). Добавките могат също да предизвикат чревно неразположение (Е 154, Е 626 до Е 635).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
56
42
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
atanasova
atanasova
не е само Е952, цялата им гама наредени номерца е необходимо да се избягва. Аспартам, ацесулфам К и прочие са канцерогенни, а се съдържат в 99% от храните на които пише без захар и се водят като по-полезни и не калорични ....
15.06.2013 11:53
3
Mари
Mари
Не беше ли по-кратко да изпишете само тези които стават, списъка видимо ще е по-къс и съответно по-запомнящ се!
11.04.2013 14:40
3
2
vili
vili
Чета, чета и се чудя останаха ли безвредни Е-та....? И до кога ще тровим себе си и децата?
21.03.2013 17:06
1
1
Таня Влахова
Таня Влахова
Вече знаем кои Е–та са вредни за здравето ни,има ли такива които са безвредни?
21.03.2013 08:44
2
1