Вредните тефлонови съдове
Dangers of Teflon Pans
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вредните тефлонови съдове

Вредните тефлонови съдове

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Тефлон
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Всички сме чували, че тефлоновите съдове са токсични. Но колко вредни са наистина тези иначе толкова практични улеснения в нашия живот.

И кой не обича незалепващите тигани, в които приготвянето на здравословен омлет без масло е като детска игра. Дали въпросът не е по-скоро кое е по-лошо за здравето ни – мазната храна или канцерогенните съединения.

Тефлонът действително може да бъде доста нездравословен, както за вас, така и за останалата част от човечеството и дори за животинското царство.

Тефлонови тигани

Нестопанската група за опазване на околната среда в Америка вече е провела редица прости тестове, с които се установява, че незалепващите тигани се загряват до температура, достатъчно висока да доведе до отделянето на токсични пари. И то в рамките на няколко минути.

Тефлонът е един от най-използваните промишлени продукти, но въпреки това наскоро агенцията категорично забрани тиганите с тефлоново покритие.

До момента не са установени нивата, при които тези вредни отделяния водят до реални здравословни проблеми при хората. Трябва да се има предвид обаче, че има редица случаи на убити домашни птици от изпаренията на тефлонови тигани и то в рамките едва на 30 мин.

Чугунен тиган

Множество проучвания са установили потенциални рисковете от всичко, от хипотиреоидизъм до рак при хора и лабораторни животни.

Според друго изследване, продължило 7 години, хората, използващи такива съдове, по-често имат проблеми с щитовидната жлеза. Много от тях са се разболели от рак.

И тук идва въпросът кое е по-рисковано. Да се изложим на богат на мазнини хранителен режим или на потенциална токсичност. Е, всъщност е доста лесно да се избегнат и двете, като преминете към правилно употребяван чугунен тиган. Той е идеален за готвене почти на всичко.

А с добавянето на тънък слой от масло на дъното му веднага получавате незалепващо покритие, както и нисък процент мазнини. Те, за разлика от тефлоновите тигани, са вечни и могат да се намерят лесно в магазините. Доста добра инвестиция предвид всички здравни и екологични проблеми, от които ще ви избавят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest