Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Умно комбиниране на храните

Умно комбиниране на храните

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Похапване на салата
Чугунен тиган с капак - 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
75.00 лв.

Правилното комбиниране на храните всъщност означава да ги консумираме по здравословен начин. Така се дава възможност на храносмилателната система да работи правилно и с оптимална ефективност.

Принципът на схемата се гради на факта, че всяка храна съдържа определени хранителни вещества. Някои от тях са пасивни (инертни) при наличието на други хранителни вещества, а други реагират помежду си и причиняват смущения в храносмилателния процес.

Всяка група от тях съдържа основните хранителни вещества, но в различни съотношения, като това, което е доминиращо, определя целия храносмилателен процес. Безразборният прием води до конфликт между тях, водещ след себе си редица проблеми.

Умното комбиниране на храните въобще не е трудно. Просто трябва да не се смесват въглехидрати (скорбяла и захари) с протеини (белтъчини) и кисели плодове по време на едно и също хранене.

Основни правила при комбиниране на храни

- До 12 часа на обяд не се консумира нищо друго освен плодове. Те са естествен и най-добър сладкиш;

Плодове

- Прясната салата трябва да е приготвена от сезонни плодове или зеленчуци и трябва да е редовно в менюто. При всяко ядене тя и свежите продукти е най-добре да съставлява 70% от менюто, а концентрираният продукт като хляб, ориз, картофи, бобови култури, ядки - едва 30%;

- Киселото мляко се яде самостоятелно или в комбинация с прясна зеленчукова салата. Без хляб, ориз, картофи, ядки и плодове;

- Вареното прясно мляко и варено, печено и пържено месо не се употребява. Те са токсични. Може да се приема ограничено количество сурово прясно мляко, но не пастьоризирано - най-добре е да е козе, а месото - алангле, т.е. полусурово. То никога не се яде с хляб, картофи, ориз, сирене и мляко. Съчетава се само с прясна зеленчукова салата;

- Шоколад, сладолед, торти и др. (ако не могат да се избегнат) се приемат самостоятелно, без да се смесват с нищо друго. След такъв прием на следващия ден се провежда разтоварващ плодов ден;

- Белтъчни и въглехидратни храни не се смесват на едно ядене. Белтъчините изискват киселинен смилателен сок, а въглехидратите - алкален. Абсолютно несъвместими;

- Въглехидратните храни се комбинират помежду си;

- Белтъчните храни, т.е. протеините, не могат да се комбинират помежду си;

- Плодове и зеленчуци не се смесват;

- След консумация на плод трябва да мине половин час, за да се яде каквото и да е друго. След консумация на банани - 45 минути;

- Когато консумирате храна, едва след 3 часа могат да се приемат плодове;

- Оризът се консумира неполиран, най-добре кафяв ориз и само с прясна салата;

- Сирене се яде с прясна салата, но без хляб, картофи или ориз;

- Ядки се комбинират с прясна салата, но без хляб, ориз, картофи, сирене;

- Бобовите култури фасул, леща, грах, соя се ядат с прасна салата, но без хляб, ориз, картофи, сирене, ядки;

Организмът ни не е пригоден да смила повече от един вид храна с висока концентрация. А всяка храна, която не е плод или зеленчук, е концентрирана. Това са основните принципи на разделното хранене, което се счита за един от най-утвърдените, признати и здравословни режими на хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
46
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Рогача
Рогача
" Бобовите култури фасул, леща, грах, соя се ядат с прасна салата, но без хляб, ориз, картофи, сирене, ядки;" -------------- Как така без хляб??? Бобовите култури, фасул, боб, леща като сготвим ги ядем с хляб. Ние така сме отраснали. И нямаме проблеми със стомаха. Не си представям да наготвя боб супа или пък леща и да ги ям без хляб....... да сърбам супата без хляб...хехче аз не мога да се наям така. За мен това не е вярно.
Също и сирене, прясно и кисело мляко с хляб. Сирена попара или попара с прясно мляко или кисело мляко. Така са се хранели прадедите ни векове наред! И са били почти столетници с тия попари!
Просто организъмът ни еволюира и се научава да смила повече от един вид храна с висока концентрация. При това без да се създава никакъв дискомфорт. Аз не съм имал никакъв дискомфорт при готвено боб супа,яхния или супа леща с хляб, на попари. Или пък млечни продукти с хляб. Сирене, кашкавал, кисело мляко, прясно мляко, с хляб. Ние така сме израстнали почти всички. И не само ние ами и предишните поколения. Също и комбинацията месо с картофи не трябва да е сред забранените. Много добре се комбинира, няма дискомфорт след тяхната консумация и е супер приятно и вкусно.
ПС: за мен единствените строго забранени за комбиниране поради опасност от натравяне са: риба с мляко или гъби или яйца.
Вече има добри и лоши комбинации и всеки си преценява сам за себе си кое му е добре и кое не, но определено тия по горе за които писах НЕ са сред лошите комбинации...и това се е доказало през вековете.
28.09.2021 13:17
1
Надежда
Надежда
Вареното прясно мляко и варено, печено и пържено месо не се употребява. Те са токсични.а месото - а лангле, т.е. полусурово.
Я ми разяснете това. Що за глупости има в тази статия. Моля ви.
Нали казвате, че не трябва да се смесва протеин и въглехидрат. А фасул, грах, соя нямат ли и от двете.
21.05.2014 10:48
5
1
буу
буу
лупи, месото е токсично, когато едновременно с него се приема и прясно мляко! пише го ясно, погледни по добре. освен това научи значението на думата ''токсичен'' и след това се озадачавай, защо тортата не е, а месото е :)
21.08.2013 15:04
Sponko
Sponko
Имам желанието Монахиня да с факти - (нетъпотия)
След като това е такава и ние останалите да си имаме представа , за това което ще помогне ...
21.06.2013 15:54
1
4
лупи
лупи
Това са почти всички принципи на разделното хранене. Само ме озадачи как месото е токсично, а тортата не! :)
22.05.2013 17:52
2
1
Пфф...
Пфф...
Ако някой тръгне да си съставя режим според тези правила доста зор ще си даде.
14.05.2013 17:49
2
Монахиня
Монахиня
Пълни тъпотии...
28.04.2013 13:03
2
1