Сантол
SantolSantol

Сантол

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Сантол
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
Виж ››

Сантолът е вечнозелено бързо растящо дърво с височина между 15-45 метра и продълговати листа с дължина 15-30 см. Цветовете на сантола са жълто-зелени или розови, а плодът е сферичен с много плътна кадифена кожица.

Плодът на външен вид силно наподобява мангостин. Зрелите плодове се берат чрез изкачване по дървото и откъсване с ръка, но може да се използва и вила за тази цел. Плодовете сантол са кръгли и големи колкото ябълките. Когато не е узрял, плодът е много кисел.

Расте в Югоизточна Азия. Родината на сантол е полуостров Малайзия и Индокитай, разпространен е в Индия, Индонезия, Филипините, Мавриций, Борнео. Има бяла кадифена сърцевина, заради която често е наричан и памуков плод, а вкусът му печели прозвището „кисела ябълка“. Сантолът е свещен плод във Филипините. Заради голямата прилика с мангостина във Франция го наричат „фалшив мангостин“, а в Англия – „див мангостин“.

Има два основни вида сантол – жълт и червен. И двата вида имат обвивка, която може да бъде тънка коричка до сравнително дебела кора. Сърцевината е бяла или леко жълта, може да бъде кисела или сладка.

Дървесината на дървото се използва за производство на мебели, защото е лесна за обработка и се полира лесно.

Състав на сантол

Сантолът е богат на фибри, минералите фосфор и калций, желязо, тиамин, каротин, ниацин, пектин и аскорбинова киселина. В сантола се съдържа известно количество витамин В.

100 г сантол съдържат 57 ккал, 0.5 г мазнини, 14 г въглехидрати и 0.06 г белтъчини.

Избор и съхранение на сантол

Плодът сантол е сферичен и с много плътна кадифена кожица. Отвътре е леко жълт или бял, много сочен и сладък. За съжаление в нашата страна все още не може да се открие този екзотичен плод.

Сантол в кулинарията

Сърцевината на плода може да се консумира сурова или с подправки. С подправки плодът се яде в Индия. Най-често се консумира сурова, като семената на пресните плодове се смучат като близалка. Семената на сантола не стават за ядене и внимавайте – могат да причинят преплитане на червата при повръщане. Затова не се поглъщат.

Сантолът може да се захароса, слага се различни ястия или се приготвя мармалад от него. Във Филипините приготвят ястие със свинско месо, кокосово мляко, сантол и лют пипер.

Плод Сантол

От сантол се правят много мармалади, желета и сладка, а също така и алкохолни напитки. В Тайланд се използва за приготвяне на прочутата там салата сом.

Ползи от сантол

Някои части на растението имат добър противовъзпалителен ефект, ефективни са при дизентерия и диария. Смята се, че някои вещества в стъблото имат антиракови свойства. Активното съединение тритерпеноид значително забавя растежа на тумори.

Семената не са годни за консумация, но за сметка на това са добро средство за унищожаване на насекоми.

Счуканите листа на растението са ефективни при кожни сърбежи. В случаи на треска във Филипините пресни листа от сантол се слагат върху цялото тяло на болния, за да се предизвика изпотяване.

Настойки от кората или корен на дървото на сантол се използват за облекчаване на колики. Счуканият корен от сантол е мощен лек срещу диария. Освен това коренът е признат и за мощно антиспазматично средство и ободряващ тоник. Плодът е полезен при кашлица и простуда.

Сантолът намалява холестерола, а разтворимите фибри в плодовете разграждат мазнините и натрупванията в червата. Антиоксидантът кверцетин, който се съдържа в плода стимулира и укрепва имунната система.

Ново изследване, извършено върху опитни мишки показва, че пиенето на сок от сантол предпазва от Алцхаймер и се бори с последиците от застаряването на мозъка.

Сантолът е полезен и за зъбите. Дъвченето на сантол стимулира производството на слюнката в устата и намалява вероятността от поява на кариес чрез понижаване нивата на бактериите в устната кухина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Свързани рецепти