Турта

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Турта
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
170.00 лв.
Виж ››

Туртата /Tagetes Erecta L./ представлява едногодишно тревисто, непретенциозно цъфтящо растение, което принадлежи към семейство Астрови. Това е едно от най-разпространените растения у нас за украса на балкони и тревни площи.

Родът включва около 30 вида. Туртата произхожда от Централна Америка, най-вече Мексико. В някои страни в Централна Америка туртата се свързва с редица мистични ритуали. В Индия гирлянди от турта се поднасят на гости и високопоставени лица.

Отглеждане на турта

Растението е бързо растящо, сухоустойчиво и топлолюбиво, абсолютно непретенциозно към почвените условия. Предпочита открити слънчеви места, но чудесно се развива при лека сянка.

За растежа и доброто развитие на туртата най-подходящи са глинесто-песъчливите, плодородни и по-леки почви, но с достатъчно хранителни вещества. Растението е чувствително на ниски температури.

Туртата се размножава със семена. При предварително произведен разсад, туртата ще започне да цъфти по-рано, а неговите цветове ще радват окото чак до късна есен. В края на февруари или началото на март трябва да се извърши сеитбата в закрити помещения.

При температура на почвата около 25 градуса, семената ще поникнат до 5 дни. Ако семената се засеят по-рядко и на редове може да не се пикира. На постоянно мястото туртата се изнася и насажда в началото на май месец, когато опасността от слани е отминала.

Туртата може да се засади и директно в почвата, но след отминаването на сланите. Грижите по време на вегетация са редовно поливане, подхранване и почистване от плевели.

Турта в саксии

Туртата е растение, устойчиво на неприятели и вредители. Листата отделят фитонциди, които отблъскват насекомите и вредителите /дори онези, които проникват в почвата/.

Ярките багри на туртата дават възможност да се използва за създаване на многобагрени петна в тревните площи, за засаждане в преносими и постоянни цветарници. Ниско растящите сортове са подходящи за бордюри, цветни килими и лехи. Ниските и средни сортове са изключително подходяща украса на балкони, тераси и прозорци. Високите сортове се използват за отрязан цвят. Издържат във ваза между 8 и 15 дни.

Състав на турта

В състава на турта влизат флавоноиди, дъбилни вещества, антисептични вещества и етерично масло. В туртата има някои антисептични вещества, които се използват в медицината. Освен това в нея се съдържат голямо количество каротин и пигменти.

Видове турта

Съществуват стотици сортове турта, но най-разпространените са следните три вида:

Tagetes erecta – има разклонено стъбло и достига височина до 1 метър. Кошничките са едри и кичести, жълти или оранжево-жълти.

Tagetes tenuifohia – компактен храст, достигащ до 30 см височина. Има тънки стъбла и дребни, разсечени листа. Съцветията са дребни и различно обагрени, достигащи до 400 броя на едно растение.

матка

Tagetes patula – има изправени и разклонени стъбла. Съцветието може да е скабиозовидно, карамфиловидно и хризантемовидно. Цветовете са обагрени най-различно. В един храст могат да се образуват до 100-200 съцветия.

Ползи от турта

Главното действие на турта е антисептично и тонизиращо. В Китай се използва за лечение на кашлица, колики и простудни заболявания. В китайската народна медицина туртата е чудесно средство за отстраняване на мазоли, отоци, гъбични инфекции и измръзвания. В Индия от турта се извлича масло, което заедно с маслото от сандалово дърво се използва за производството на парфюми.

В българската народна медицина турта намира широко приложение за лечение на кръвоизливи, мастопатия, маточни възпаления, стерилитет при жените, кисти и най-вече миома.

Твърди се, че отварата от турта дава гарантиран успех срещу миома. За тази отвара се използва само цветовете на билка, обрани преди пълното разтваряне по време на цъфтежа. Никога не бива да се берат след прецъфтяването, защото вече са загубили полезните си свойства.

Три цвята турта /заедно с дръжките/ се варят в 400 мл вода, за 5 минути на тих огън. След като изстине отварата се прецежда. Пие се по три пъти дневно, 120 мл преди хранене. Лечението трябва да се прилага в продължение на три месеца с интервали от 5-6 всеки месец.

Освен това турта се използва при кожни заболявания като пъпки, обриви, акне и екземи. Препоръчва се употребата на турта да се извършва под лекарски надзор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.6
55
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати