Едва ли е нужно да повтаряме за пореден път какви са вредите за здравето и теглото ни от прекомерната консумация на пържени и мазни храни.
И въпреки че от време на време всеки от нас е склонен да похапне един хамбургер на крак поради липса на време, може би следващата информация ще ви накара да предпочетете ябълките.
Освен пагубния ефект на тези мазни продукти върху теглото ни и ендокринната ни система, редица изследвания ги свързват и с влошаване на симптомите на астма – и у възрастните и при децата.
Наскоро проведено международно изследване е доказало, че съществува пряка връзка между диетата и риска от развитие на астма и алергии в ранна детска възраст.
Екип от специалисти в областта на храненето са анализирали редица данни (в т.ч. медицински картони, режим на хранене, местоживеене, наследствени фактори и т.н.) за над 50 000 деца на възраст от 8 до 12 години.
Обобщените анализи на експертите са показали, че ключово за здравето и развитието на децата е храненето - и то не толкова в количествено, колкото в качествено изражение.
Децата, които са консумирали висококалорични мазни храни, са по–застрашени от развитието на астма или други респираторни проблеми в сравнение с връстниците им, които се придържат към здравословен режим на хранене.
Дори и само три пъти седмично да позволявате на детето си да похапва солени пържени картофки и мазен хамбургер, това ще покачи шансовете му да развие астма в пуберета с цели 42 %.
Статистиката е безмилостна и показва, че любителите на мазното са застрашени и от развитието на алергии, дори и в по-късен етап от живота си.
Научното обяснение на този факт е, че почитателите на хамбургери и пържени картофки имат по-ниски нива на неутрофили в организма си.
Тези особени бели кръвни телца неутрофили имат критична роля в стартирането и борбата с различните възпалителни процеси в организма.
Коментари