Невен

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641647k
Невен /Calendula/

Невенът /Calendula/ представлява род растения от семейство Сложноцветни, който включва около 20 вида. Разпространен е по Средиземноморието и в Средна Европа. Невенът е познат като отлично лечебно средство още в Древна Гърция, а в наши дни е една от най-използваните билки, с разнообразна употреба в козметиката и медицината.

Качествата му са почитани от древните египтяни, германците, индусите, персите и американците. Последните широко използвали невена по време на гражданската война за лечение на открити рани. Името невен буквално се превежда на български като „не вехна“.

За да се превърне красивото цвете в лечебна билка обаче, то трябва да премине през специален технологичен процес на обработка. Невенът е сложноцветно, едногодишно и тревисто растение, което има слабо развит корен. Достига височина до 50 см. Цъфти от юни до август месец.

Състав на невена

Билка Невен

Всички части на растението невен съдържат 0.02% етерично масло, 4% слузести вещества, около 3% каротиноиди, ензими, алкалоиди и фитонциди. Цветовете на невена съдържат каротиноидите ликопен, каротин, рубиксантин, цитроксантин, флавохром, флавоксантин и др.

Стръковете на невена съдържат дъбилни вещества, горчивото вещество календен, тритерпени фарадиол и арнидиол, тритерпенови сапонини, витамин С и др. В корените на невена има инулин и тритерпенови сапонини.

Събиране и съхранение на невен

Невенът расте из храсталаци и предимно широколистни гори в цяла България. С лечебни цели се използват предимно цветовете на невена. Събирането на цветовете трябва да започне, когато те са напълно разцъфтели.

Идеално време за беритба е сутрин, преди да е станало топло, но след като росата е изсъхнала. Цветовете трябва да бъдат свежи и приповдигнати. Събраните цветове се изсушават на стайна температура.

Преди да се приберат за съхранение, цветовете трябва да бъдат напълно сухи, в противен случай ще мухлясат. Това означава, че цветовете трябва да са сухи и чупливи.

Ползи от невена

Сушен Невен

Невенът притежава отлично противомикробно, кръвопречистващо и противоалергично действие. Етеричното масло има сложен аромат, който се разтваря добре в масти и спирт, което обяснява масовото му използване в кремове и тинктури.

Невенът действа спазмолитично, намалявайки спазмите на гладката мускулатура на вътрешните органи и кръвоносните съдове. Този ефект се дължи на съдържащите се флавоноиди, които освен всичко друго помагат на организма да се справи с различни алергени, канцерогенни вещества и алергени. Това обяснява широката употреба на билката в противоалергични, противоракови и противовирусни препарати.

Горчивите вещества в невена стимулират секрецията на жлезите на стомашно-чревния тракт, което подобрява храносмилането и възбужда апетита. Невенът укрепва имунната система. Фитонцидите в невена имат противомикробно действие, а сапонините понижават кръвното налягане, спомага за намаляване на отоците.

Невенът успокоява нервната система, подобрява дейността на сърдечния мускул чрез забавянето на сърдечния ритъм. Приеман вътрешно той може да заздрави лигавицата на стомаха и червата и дори да подобри състоянието им при язва.

Бактерицидните свойства на невена действат благоприятно срещу стафилококи, стрептококи и други болестотворни агенти. Каротинът в невена спира окисляването на клетките и участва в обновяването на лигавиците и кожата. Цветовете на невен действат успокоително върху централната нервна система, предписват се при сърдечни заболявания с ритъмни смущения.

Приеман вътрешно подобрява работата на черния дроб, невенът помага при чернодробни заболявания, възпаления на дебелото черво. Невенът може да се използва при хипертония и жени, които навлизат в климактериум. Помага при заболявания на глътката и устната кухина.

Народна медицина с невен

Сушена билка Невен

В народната медицина невенът се използва още при кожна туберкулоза, възпаление на лимфните възли, проблеми с менструацията, главоболие, жълтеница, заболявания на далака.

Използва се цялата надземната част на растението – цветове, стъбла и листа. При генитални гъбични заболявания се прилагат промивки и бани с невен.

Запарка от невен

1 с.л. невен се залива с 250 мл вряща вода, запарва се за 5 минути и се прецежда. Запарката се изпива топла, без да се подслажда. За промивки се запарват 2 с.л. с 500 мл вода.

Козметика с невен

Успокояващите, тонизиращи и възстановяващи свойства на невена го правят идеална съставка на различни козметични продукти за грижи за кожата. Маслото от невен е подходящо за суха кожа.

Особено подходящо е за летния сезон, защото предпазва от допълнително изсушаване, поддържа я здрава и красива.

Употребата на продукти с невен намалява риска от кожни възпаления. Невенът се използва и като съставка в продукти за сваляне на грим.

Мехлемът от невен е изключително полезен при разширени вени, рани от изгаряне или следоперативни рани. Той е чудесен помощник и срещу гъбички на краката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес