Шизандра
Schisandra
gotvach.bg»Статии»Билки»Шизандра

Шизандра

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Шизандра
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Шизандра /schisandra chinensis/, позната още като китайски лимонник е растение, произхождащо от Азия, което расте на Корейския полуостров, Северен Китай, както и в някои части на Русия.

Всички части на шизандра /стъбло, цветове, листа/ миришат силно на лимон. В източната медицина шизандрата е едно от най-ценените растения. Тя е древно лекарствено растение, което широко се употребява като тонизиращо и стимулиращо средство.

Състав на шизандра

Шизандра притежава уникален химичен състав, който се отнася до всички части на растението. Съвсем не е случаен фактът, че шизандрата е включена в списъка на десетте най-ценни растения в света. Плодовете на шизандрата са изключително богати на органични киселини – лимонена, янтърна, винена, ябълчна и др.

Съдържанието на витамин С също е много голямо, като в сушените плодове достига до 360 мг. Плодовете съдържа и известно количество биофлавоноиди, захари, сапонини, пектин, багрилни вещества, танини, етерично масло.

Листата и корените на шизандра също са много ценни. Освен гореизброените съставки те съдържат соли на желязо, манган, калций, фосфор, никел, кобалт и др. Почти всички част на китайския лимонник съдържат етерично масло.

Китайски лимонник - Шизандра

При продължителни изследвания е установено, че в плодовете на шизандрата се съдържат специфични съединения, които не са ензими, витамини или минерални соли. Първоначално ги нарекли адаптогени, а по-късно лигнани – жизнено важни субстанции, които не само подобряват, но и удължават човешкия живот. Шизандринът е основна съставка на тази група съединения.

Отглеждане на шизандра

Освен признато лечебно, шизандра е и декоративно растение. Тя издържа на студ и сянка, обича богати на хумус, дренирани и влагоемни почви, но без да са преовлажнени. Засажда се през есента или ранна пролет, преди набъбването на пъпките. Разстоянието на засаждане трябва да е 60-100 см между растенията. Дълбочината на засаждане е същата както в разсадника.

Шизандра реагира много добре на наторяване с азот, калий и фосфор. Първото подхранване се извършва рано напролет, след това по време на оформяне на завръзите и накрая през есента, след беритбата.

Ежегодно трябва се подрязват сухите и слаби клонки, а почвата около растението се разрохква. Шизандрата редовно трябва да се полива. За щастие не се напада от болести и вредители, поради което не се налагат пръскания с препарати.

Ползи от шизандра

Шизандра има широк спектър от полезни действия, но преди всичко е ценен природен адаптоген и стимулатор на централната нервна система.

Препаратите, които се предлагат в магазинната мрежа премахват сънливост и умора; помагат при депресивни състояния и лошо настроение; повишават работоспособността; активират дейността на мозъчните клетки; подобряват познавателните способности и паметта. Освежаващото, тонизиращото и стимулиращо действие на шизандрата са особено ясно изразени при напрегната умствена работа.

Сушена Шизандра

Доказано е положителното действие на шизандрата върху сърцето и сърдечно-съдовата система, върху състава на кръвта и обмяната на веществата. Тя има защитен ефект върху тъканите на сърцето. Болните от астма добре се повлияват от препаратите с шизандра.

Билката има стимулиращо действие върху имунната система, осигурявайки устойчивост към пораженията, които нанасят отделните болести. Изгражда в организма висока степен на поносимост към психологичен и физически стрес, както и към въздействието на слаби отрови. Потиска процесите на затлъстяване.

Предпазва от усложненията на захарен диабет и може да подпомогне лечението на по-леки форми. Противодейства на уврежданията, настъпващи в резултат на злоупотреба с алкохол, кафе и захар. Шизандрата поддържа силите при продължително и тежко натоварване, действайки индиректно върху целия организъм.

Особен интерес представлява способността на плодовете да засилват чувствителността на централното и периферното зрение, да ускоряват привикването на очите към тъмното и да помагат на хора с късогледство.

Плодовете на шизандра се препоръчват за профилактика при зрителна умора, вследствие на продължителна работа на компютър. Китайският лимонник повишава устойчивостта на тялото към кислороден глад, което го прави незаменим при условия на понижено атмосферно налягане.

Шизандра спомага подобряването на общата мозъчна дейност, храносмилането и сексуалния живот. Плодовете се използват и за лечение на язви и труднозарастващи рани. Билката действа индиректно върху целия организъм, спомагайки му да мобилизира своите сили и да се справи с различните увреждания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес