Диета Даш

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Диета Даш

Диетата Даш е специално разработена с цел да контролира нивата на кръвното налягане. Препоръчва се на хора с хипертония и пре-хипертония. Освен това тя влияе добре и на хора, имащи проблеми със сърдечносъдовото и белодробно здраве.

Първоначално този хранителен режим придоби популярност сред американците с подобни заболявания. Днес диетата Даш е призната като реален лечебен метод.

Диетата Даш е създадена от екип експерти в храненето, ендокринолози, кардиолози и други, дори психолози. Те са анализирали 29 професионални режима за ефекта и безопасността им за здравето при прилагането им в краткосрочен и дългосрочен план.

Диетата включва в менюто си главно плодове, зеленчуци, нискомаслени и обезмаслени продукти. От друга страна, съдържанието на сол в нея е ограничено до минимум. Приема на масла, червени меса, сладки продукти също се ограничава. По този начин приеманите количества наситените мазнини и холестерол са нищожни.

Хранителен режим Даш

Посоченият хранителен режим се прилага 14 дни аз видими резултати. Действа най-добре при хора с умерено повишено кръвно налягане, както и при тези с пре-хипертония. При хора с по-тежка хипертония диетата Даш спомага за по-добър отговор към медикаментозната терапия, като по този начин отново се наблюдава намаляване на кръвното налягане.

Дневно меню при диета Даш

Всекидневното меню е с калориен прием на стойност 2 000 ккал дневно. То трябва да е разнообразно и с контролирано количество на поглъщаната храна.

До 4–5 порции зеленчуци. По този начин се набляга на приема на фибри и витамин С. Най-добри за целта са броколи, зелени листни, моркови, домати и др.

До 4–5 порции плодове. Чрез тях освен фибри се поемат и магнезий, калий, други минерали и витамини.

До 6–8 порции зърнени продукти. Препоръчителни са спагети, ориз, хляб, зърнени култури. Под една порция се разбира половин филия хляб, половин купа спагети, ориз, зърнени продукти, 30 г сушени ядки от типа на овесените.

Кръвно налягане при Диета Даш

До 2–3 порции нискомаслени или обезмаслени млечни продукти. Те са богати на калциий, белтъчини и витамин D. Най-добри са сиренето, киселото или прясното мляко.

До 6 порции постно месо, пилешко или риба. Тези продукти осигуряват белтъчините, съдържанието на витамини от група В, цинк, както и други полезни хранителни вещества. Порцията е равна на 30 г от всеки продукт.

До 4–5 порции ядки, семена и варива. Най-добри са слънчогледовите семки, боб, леща, грах, бадеми, фъстъци и др.

До 2 3 порции масла или други мазнини. Това ще рече – до 1 супена лъжица майонеза, масло или 2 супени лъжици дресинг за салата.

До 5 порции сладки продукти на седмица. Всяка от тях се ограничава до чаша безалкохолно, 1 супена лъжица захар, сладко или конфитюр.

Диетата Даш не се прилага с цел редуциране на теглото, въпреки че носи и този резултат. Тя се прилага главно с цел намаляване на стойностите на кръвно налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Късметлийка :)
Късметлийка :)
04.02.2016 13:13
Изключително ваЖно е да се знае, че през първите 14 дни от диетата не се употребяват плодове под никаква форма, както и фреш от плодове! НИКАКВИ!!! Едва сЛЕд 14-я ден се включват плодовете! Първите две седмици се яде пет пъти на ден, малки порции зеленчуци и белтъчини, без ограничения!
4
0