Шоколадова ябълка
Black SapoteCrna Sapota
gotvach.bg»Статии»Плодове»Шоколадова ябълка

Шоколадова ябълка

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Шоколадова ябълка
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
Виж ››

Шоколадовата ябълка /Diospyros digyna/ представлява красиво дръвче, разпространено от Гватемала до Мексико. Познато е още като черна ябълка и шоколадов пудинг. В родната си страна шоколадовата ябълка достига височина до 10 метра.

Дръвчето е покрито със светлозелени декоративни листа, а клонките и стволът са с тъмнокафяв цвят. Шоколадовата ябълка е известна поради сферичните плодове, които по формата си напомнят за домат, променящ цвета си от зелен до кафяв след узряването.

Узрелите плодове имат приятно, кремообразно плодово месо. Плодът е близък родственик на известната у нас райска ябълка. Като типичен представител на тропиците, шоколадовата ябълка понася много добре горещините, но при условие, че й е осигурена необходимата влажност.

В последно време набира широка популярност, поради възможността да се отглежда в оранжерии и зимни градини. Шоколадовата ябълка обича влажни и слабокисели почви, богати на органични съединения.

Размножава се чрез семена, а растенията започват да плодоотдават обикновено след шестата година. За да се предизвикат по-ранни реколти в някои случаи се прави целева резитба.

Цветовете на шоколадова ябълка са жълто-зеленикави, но на фона на обилната листна маса, която притежава дръвчето, те са почти незабележими. Цъфтежът продължава кратко, а след него се появяват плодовете. С времето те натежават на клонките и постепенно започват да се свеждат към земята.

Когато плодовете узреят напълно, клоните вече достигат повърхността ѝ. В повечето случаи шоколадовата ябълка ражда толкова много плодове, че дървото не може да ги изхрани. Ако дръвчето е много отслабнало, има опасност цялата реколта да падне на земята.

Неузрелите плодове на шоколадова ябълка са с блестяща повърхност, яркозелен цвят и са много твърди. Когато достигнат размерите на голяма ябълка, диаметърът им е около 8-12 см и цветът започва да се променя до характерния кафяв цвят. Напълно узрелите плодове тежат между 700-900 г.

Състав на шоколадова ябълка

100 г шоколадова ябълка съдържат до 12-15 г въглехидрати, 22 мг калций, 0.7 г протеини, 191 мг витамин С, 0.19 мг каротин, 0.03 мг витамин В2, 23 мг фосфор, 0.2 мг витамин В3. Съдържанието на мазнини в плода е нищожно.

Събиране и съхранение на шоколадова ябълка

Плод Шоколадова ябълка

Плодовете се берат, когато са напълно покафенели и от много твърди вече са омекнали. Повърхността им трябва да е тъмна, а плодното месо е почти черно. Вкусът на шоколадовата ябълка напомня за шоколад, но само когато плодът е напълно узрял, иначе нагарча.

След като се оберат шоколадовите ябълки, трябва да се премахнат клонките на които е имало плодове. Оставят се само филизи, по които не е имало завързи. Така на следващата година и те ще се включат в процеса на плодоотдаване.

Шоколадовата ябълка трябва да се съхранява много внимателно, избягвайки се нараняването на повърхността ѝ. Ако не са напълно узрели, плодовете не бива да се охлаждат. Узрелите плодове се съхраняват за няколко дни в хладилник, но за предпочитане е дълбокото замразяване. Съхранявана във фризер, шоколадовата ябълка може да запази своите качества до половин година.

Готвене с шоколадова ябълка

Шоколадовата ябълка се консумира предимно сурова, като заместител на шоколада. Вкусът й се допълва отлично от портокалов сок и бренди. Ароматните плодове влизат в състава на много сокове, шейкове, сладкиши и коктейли.

В Мексико например, най-популярната рецепта за консумация на вкусния плод е десертно пюре с пасирана шоколадова ябълка със смес от ракия или портокалов сок, вино, сметана, канела и захар.

Ползи от шоколадова ябълка

Заради своите вкусови качества, този плод е чудесен заместител на шоколада. Освен това, шоколадовата ябълка е и много полезна. Тя е с ниско съдържание на мазнини, което я прави подходяща за режимите за отслабване.

Този природен деликатес съдържа четири пъти повече витамин С в сравнение с портокала, което го прави незаменим източник на този ценен за тялото витамин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest