Ксилитол
XylitolKsilitol

Ксилитол

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651648k
Ксилитол
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-15%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
136.00 лв.
Виж ››

Ксилитол е бял кристален прах, който има неуловим мирис и добре изразен сладък вкус, сравняващ се с този на захарта. Именно поради тази причина ксилитолът е подсладител, който набира популярност като отличен заместител на захарта.

Ксилитол оставя характерна хладина по езика. Той е достатъчно устойчив на киселини и на нагряване, разтваря се много добре във вода. В природата ксилитолът се среща в плодове и зеленчуци, царевичните кочани, слънчогледовите люспи, дървесината на брезата.

Въпреки че калоричността на ксилитола е много сходна до тази на захарта, а в същото време сладостта му е съпоставима с тази на захарозата, биологичната ценност на подсладителя е много ниска.

Именно поради тази причина ксилитолът е един от най-разпространените заместители на захарта. Използва от диабетици и хора, страдащи от затлъстяване, защото не влия на нивото на глюкоза в кръвта.

В света 40 страни са одобрили ксилотол за консумация. Хората, диагностицирани с диабет, или онези, които искат да ограничат захарта, могат да го използват, но след консултацията с лекар.

Употреба на ксилитол

Ксилитол в дъвките

В хранително-вкусовата промишленост ксилитол е познат като добавка Е967. Той се използва в производството на нискокалорични продукти и такива, без съдържание на захар. С помощта на ксилитола се придава сладост на редица десерти на основа на мляко и млечни продукти; на плодове и зеленчуци; зърнени култури и яйца.

Ксилитолът се използва в направата на сухи мезета, желета, мармалади, сладоледи, бонбони, шоколади, карамел. Подсладителят намира широко приложение в производството на изделия от сушени плодове; на основата на нишесте; в сладкарски и тестени продукти. Ксилитолът влиза в състава на дъвки, сосове, месни изделия, горчица, колбаси и майонеза.

Освен като подсладител, добавката изпълнява ролята на стабилизатор, овлажнител и емулгатор.

Ксилитолът се използва в медицината, влизайки в състава на разтвори за инжектиране. Във фармацевтиката се използва за производство на витаминни комплекси, сиропи, сладки дъвчащи таблетки, сиропи, подходящи за диабетици.

Дневна доза ксилитол

Научни изследвания сочат, че консумацията на 50 г ксилитол дневно е безопасно. Надхвърлянето на това количество обаче, може да причини токсични ефекти в тялото. Допустимата дневна доза за децата е 20 г.

Ползи от ксилитол

Вреди от ксилитол

Зъболекарите препоръчват ксилитол като заместител на захарта, защото не предизвиква кариеси и заболявания на венците. Той е подходящ за диабетици и хора, които искат да редуцират своето тегло.

Вреди от ксилитол

Ксилитолът играе ролята на лаксатив, поради което може да предизвика разширение на корема, коремни спазми и болки, гадене и повръщане. Според учените консумацията на прекалено големи количества ксилитол в дългосрочен план може да причини образуването на тумори.

Родителите трябва да бъдат особено внимателни за добавен ксилитол в дъвките, шоколадите и сладкишите, които децата поглъщат ежедневно.

Прекомерните количества ксилитол могат да причинят рязко повишаване на кръвната захар. Макар че той е заместител на захарта, който се препоръчва на диабетици прекалено големите количества могат да предизвикат хипергликемия.

Консумацията на ксилитол може да доведе до напълняване. Хората, спазващи диети, които го използват трябва да следят приема му, защото калориите от него бързо се натрупват и прекомерната консумация може да доведе до някои токсични ефекти.

Не е изключено ксилитолът да причини алергични реакции. Те са много рядко срещани, но някои хора съобщават за сърбежи, обриви, възпаление на устата и гърлото. Ксилитолът е силно токсичен за домашните любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest