gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Замразяване на чушки

Замразяване на чушки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Чушки
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Червеният и жълтият цвят на пиперките всъщност е съвкупност от пигменти-антиоксиданти. Освен че ни пазят от старостта, те съдържат още калий, калций, магнезий, фосфор и желязо.

Именно заради това тяхната редовна консумация е задължителна. Дори и през зимния период. Поради това всеки трябва да знае как да си направи замразени чушки, които да се съхраняват пресни и през студените месеци.

По принцип, здравите и сухи чушки се запазват в хладилника до една седмица. Увиете ли ги в нещампована хартия и ги наредите на два реда в щайги, те могат да престоят до два месеца в мазе, при температура 6-70С.

Най-сигурния начин за съхранението и запазването на полезните вещества на пиперките обаче си остава замразяването във фризера. То е подходящо както при сладкия, така и при лютия пипер. Има няколко метода.

Зелени Чушки

Пиперките се нарязват на ивици и се замразяват на поднос за около 30 минути във фризера. Нареждат се в пликове и плътно се притискат. Могат да се съхраняват в заредения шкаф до 6 месеца. Поставят се направо замразени във врящото ястие.

Целите зеленчуци се измиват. Семето им се изважда, отрязват им се върховете и се замразяват предварително също 30 минути на поднос. Пакетират и се оставят до 6 месеца във фризера.

Печени Чушки

Избират се добре узрели, месести пиперки. Почистват се от дръжките и семето и се нарязват – по желание. Бланшират се 2 - 3 минути, в зависимост от големината. Това се прави, за да се запази цветът, вкусът и витамините в продуктите.

За целта са необходими дълбока цедка или метална кошничка и съд със 7 - 8 л вряща вода. Пиперките се слагат в цедката - не повече от 0, 5 кг наведнъж, и се потапят във врящата вода, докато се покрият напълно.

Водата трябва да кипне повторно за около 1 минута и да продължи да кипи през цялото време на бланширането. Времето е от изключително значение. Когато приключите, извадете зеленчуците, потопете ги в студена вода и ги отцедете.

Чушките могат да се замразяват и печени. Изпичат се, белят се и се слагат в найлонови торбички. Единственото условие при замразяването, е начина на подреждане. Трябва да се наредят нагъсто, за да заемат по-малко място, тъй като обикновено ъглите на торбичките щръкват.

Съхранението на чушки в замразен вариант в домашни условия намалява чувствително витамините, но топлинната обработка не пречи на запазването на багрилните вещества, които са мощни антиоксиданти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest