Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чесънът и млякото - задължителни в менюто

Чесънът и млякото - задължителни в менюто

Чесън и Мляко
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см-44%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
12.23 лв.

Кои са най-полезните храни за нашето здраве? Учени и изследователи стигнаха до общия извод, че съвременният човек трябва да набляга най-много на млякото и на чесъна.

Млякото и млечните продукти са богати на белтъчини, калций, лактоза, мазнини. Твърди се, че при консумация на 1 чаша мляко на ден значително се намалява рискът от рак на стомаха. Специалистите твърдят, че обезмасленото мляко е изключително важно за костите и е отлично средство за предпазване от остеопороза.

Чесънът пък унищожава бактериите и вирусите. Широко използван през зимния период, той е незаменим, що се отнася до простудни заболявания. Смята се, че ароматният зеленчук предпазва от рак на червата, рак на стомаха и от сърдечно-съдови заболявания.

Освен тези две важни за здравето храни в класациите на влязоха още няколко вида продукти и напитки, а ето и кои са те:

Яйца

Яйца

Богати на лутеин и белтъчини, намаляват риска от образуването на тромби, както и риска от инфаркт и от инсулт. Изследвания доказват, че ако консумираме 6 яйца за седмица, ще намалим риска от рак на гърдата с около 14 на сто. Специалисти твърдят още, че хапването на 1 или 2 яйца дневно не покачват нивата на холестерол.

Кафяв ориз

Съдържа голямо количество фибри, които помагат за намаляване риска от рак на правото черво, затлъстяването, камъни в бъбреците и др.

Пилешко месо

Пилешко

Най-добрият избор са пилешките гърди, понеже в тях се съдържа най-малко количество мазнини. За да е още по-здравословно, трябва да премахвате и кожата. Пилешкото е богато на белтъчини, на витамини от група В и др.

Спанак

Спанак

Добър източник на витамините А, С, К, изключително богат на желязо зеленчук. Предпазва от артрит и остеопороза, не на последно място, значително намалява риска от рак на правото черво.

Моркови

Заради високото си съдържание на бета-каротин, морковите предпазват зрението.

Чушки

Специалистите са категорични, че не само сладките, но и лютите чушки трябва да присъстват в менюто ни. Капсаицинът в лютите чушки не позволява в стомаха да се развиват вредни бактерии. Сладките чушки пък са много богати на витамин С, а червените представители съдържат и лутеолин. Той предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Боровинки

Толкова малки, а с толкова полезни вещества. Боровинките са богати на антиоксиданти, предпазват от хемороиди, стомашна язва, сърдечни заболявания, значително помагат при смекчаване на възпаление в храносмилателния тракт.

Ябълки

Ябълки

Според различни изследвания, похапвайки дневно само една ябълка, значително ще намалим риска да се разболеем от болест като Алцхаймер. Тези плодове подобряват работата на стомаха, както и повишават имунитета, не на последно място, имат противовъзпалително действие.

Банани

Съдържат голямо количество калий. Полезни са и при лечение на стомашни киселини.

Ягоди

Ягоди

Ако имате нужда да си набавите витамин С, забравете за лимоните – обърнете се към далеч по-сладкия плод с голямо количество на витамина – ягодите. Съдържат още желязо и цинк.

Зелен чай

Съдържанието на катехин в зеления чай предпазва от рак на простатата. Освен това възпрепятства и развитието на атеросклерозата. Препоръчва се да се консумират около 4 чаши на ден.

Соя

Чесънът и млякото - задължителни в менюто

Полезните вещества, които се съдържат в соята, укрепват нервната система. Освен това е богата е на лецитин и витамините от група В.

Риба

Изследвания сочат, че похапването на рибни блюда три пъти за седмица ще намали риска от инфаркт с около 50 на сто. Рибата е много полезна и за мозъка, също както ябълките помага за намаляване на риска от Алцхаймер. Сьомгата и богатото ѝ съдържание на омега-3 мастни киселини понижават нивото на холестерола и успяват да защитят организма от някои видове рак.

Подправки

Много по-добре е да използвате пресни билки вместо изсушени, тъй като са по-ароматни. Избягвайте употребата на сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest