Български специалисти от Университета по хранителни технологии в град Пловдив и техни колеги от Техническия университет в град Габрово разработиха революционен уред, който ще показва качеството на храните.
Чрез ултразвук уредът ще може да установява доколко е качествен даден хранителен продукт, дори и ако той е опакован.
Ултразвуковите вълни ще дават информация за хранителните особености на продуктите.
Очаква се устройството скоро да бъде поставено във всеки един магазин в страната.
Уредът може да разпознава образи, да идентифицира и разделя елементи и съставки като пластмасовите отпадъци, черни и цветни метали, чисти спиртни напитки и много други.
Качеството на продуктите ще може да се установява чрез вълните, които устройството ще излъчва.
Екипът от учени е направил няколко експеримента с кисело мляко.
Резултатите са показали, че по-голямата част от тестваните продукти регистрират отклонение от посочената върху опаковката масленост с 10 %.
Предвижда се този уред да се превърне в масово средство за проверка на качеството на храните във всеки един магазин.
Уредът не е скъп и всеки търговец ще може да си го позволи.
Устройството ще бъде поставено на изхода на магазините, за да може всеки потребител сам да констатира качеството на хранителните продукти, които купува.
С помощта на този уред всеки клиент ще може да открива несъответствията между реално съставящите елементи, включени в храната, и тези, които са изписани върху етикета.
Така например лесно ще разбираме какво количество сол или соя има в каймата, която купуваме, и отговаря ли информацията, която уредът ни показва, с информацията, посочена върху опаковката на продукта.
Доцент Николай Шопов от катедра "Компютърни системи и технологии" подчерта, че целта на апарата е да се използва масово, за да бъдат спокойни хората какво консумират.
Благодарение на уреда ще могат да се оценяват месо и месни заготовки включително и произведените по стандарт "Стара планина" хляб и хлебни изделия, мляко и млечни продукти.
Коментари