Аспарагинова киселина
Aspartic AcidAsparaginska kiselina
gotvach.bg»Статии»Аминокиселини»Аспарагинова киселина

Аспарагинова киселина

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Аспарагинова киселина има в говеждото месо

Аспарагинова киселина, позната още като аспартинова киселина или аспарагин представлява заменима аминокиселина, която изпълнява редица функции в организма.

Заменимите аминокиселини са онези, които организмът може да синтезира сам в случай на нужда. Аспарагиновата киселина е една от двете главни възбудни аминокиселини в мозъка – другата е глутамин.

Ползи от аспарагинова киселина

Аспарагиновата киселина е необходима за поддържане на равновесието в централна нервна система. Предпазва от прекалена нервност или летаргия.

При превръщането си обратно в аспартат, аспарагиновата киселина произвежда енергия, която мозъкът и нервната система използват в метаболизма. Тя подпомага процеса на преобръщане на една аминокиселина в друга в черния дроб.

Умора при дефицит на аспарагинова киселина

Понеже повишава енергията в тялото, аспарагинова киселина е полезна при депресия и лесна умореяемост, играе жизнено важна роля в метаболизма.

При ниски нива на аспарагиновата киселина се получават хронична умореяемост и понижаване на енергията в клетките. Подходящо балансираната аминокиселина е полезна при нервни и мозъчни заболявания.

Аспарагиновата киселина е полезна за спортисти и помага за предпазване на черния дроб чрез подпомагането отстраняването на излишния амоняк.

Аминокиселината се комбинира с други аминокиселини и образува молекули, които абсорбират токсини и ги премахват от кръвообращението. Тя подпомага функциите на клетките и функцията на РНК и ДНК /носители на генетичната информация на тялото/.

Аспарагиновата киселина повишава производството на антитела и имуноглобулини. Тя играе много важна роля в клетъчното хранене и в синтеза на редица съществени за правилното функциониране на тялото аминокиселини и биохимикали като аргинин, аспарагин, метионин, лизин, треонин и изолевцин.

Аспарагиновата киселина помага за транспортирането на минерали, които са необходими за формирането на наследствената информация ДНК и РНК. Тази аминокиселина поддържа работата на мозъка като стимулира производството на невротрансмитери и химични вещества, необходими за нормалните психически функции.

Източници на аспарагинова киселина

Фитнес добавки

Естествени източници на аспарагинова киселина са говеждо месо, птичето месо, покълнали семена, млечни продукти, авокадо, аспержи, овесени ядки, меласа и тръстикова захар. Освен чрез тези хранителни продукти аспарагиновата киселина може да се набави и под формата на хранителни добавки.

Дефицит на аспарагинова киселина

При хора, чиято диета е с много ниско съдържание на протеини или страдат от недохранване, може да се развие дефицит на аспарагинова киселина. Този дефицит се проявява под формата на депресия или силна физическа умора.

Именно стремежът към общо укрепване на издръжливостта и увеличаването на устойчивостта на тялото срещу умора е причината аспарагиновата киселина да присъства във формулите на редица хранителни добавки за спортисти и хора, които са подложени на тежки физически натоварвания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес