Японски учени от изследователската компания "Кагоме" доказаха, че ряпата може да ни защити от грипните вируси.
Специалистите са установили, че бактерията в маринованата ряпа, която е много популярно блюдо в Япония, стимулира имунитета и се справя с грипните вируси.
За целта на експериментите е било създадено пробиотично питие, което е съдържало мощната бактерия.
Питието е тествано само върху мишки, но експертите се надяват скоро да стартират и тестовете върху хора.
Ако благоприятният ефект на бактерията бъде потвърден, е вероятно голям брой човешки животи да бъдат спасени.
Учените са установили, че бактерията Лактобацилус бревис в маринованата ряпа е предпазила лабораторни мишки, изложени на грипни вируси.
Тестовете са показали, че бактерията е стимулирала производството на имунни молекули и специфични грипни антитела.
Ефектът при гризачите е бил толкова силен, че е успял да предотврати инфекция със силно заразния щам H1N1 на свинския грип.
Учените вярват, че по същия начин ще може да осигури защита и срещу смъртоносния нов щам H7N9 на китайския птичи грип, проявил се за пръв път сред хора по-рано през тази година.
Според авторите на проучването консумацията на пробиотичната напитка в продължение на 14 дни преди вирусна инфекция ще облекчи симптомите на заболяването и ще предотврати загубата на тегло, както и влошаване на здравословното състояние.
Сокът от ряпа се прилага и като изпитано средство подобряващо жлъчкоотделянето.
Този сок има лечебен ефект и при безапетитие, малокръвие, за възстановяване при преумора или след боледуване за покачване на имунната защита.
Сокът от ряпа може да се консумира и при диабет без да има странични ефекти за болния, но трябва да бъде в умерени количества и ряпата да бъде съчетана с настърган морков.
Ряпата е много богата на ензими и витамини, като в черната ряпа те се съдържат 3 пъти повече, отколкото в бялата.
Можете да консумирате ряпа и за да свалите излишните килограми, стига само да хапвате от нея в ограничени количества.
Коментари