gotvach.bg»Статии»Билки»Гръмотрън

Гръмотрън

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Гръмотрън
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Гръмотрън /Ononis spinosa L./ представлява многогодишно полухрастовидно растение, което достига височина до 60 см. Има разклонено и бодливо стебло, многоглаво коренище.

Листата на гръмотрън са дебели и триделни, цветовете са розовочервени, а в редки случаи са бели. Гръмотрънът цъфти през месеците юни-септември. Плодът му е боб с 2-4 семена.

Още от най-дълбока древност са известни лечебните свойства на гръмотръна. Практически всички части от растението се използват за лечебни цели, но най-ценни са корените.

Състав на гръмотрън

Корените на гръмотрън съдържат 0.20% етерично масло, захари, смоли, нишесте, дъбилни вещества и до 10% минерални соли.

Биологично активните вещества в билката са изофлавоновите гликозиди ононин, който се разпада на глюкоза, формононетин и оноспин. Сладкият привкус се дължи на гликозида ононид.

Събиране на гръмотрън

Гръмотрън расте из цялата страна, по сухи, песъчливи и тревисти места, по брегове на реки. Среща се до 1500 метра надморска височина. В България се срещат няколо вида гръмотрън. Най-често срещаните са кози гръмотрън, наведен гръмотрън, измамлив гръмотрън. Всички видове много си приличат и имат сходни лечебни свойства.

Билка Гръмотрън

Използват се корените на билката, които се събират през есента, след узряването на плодовете /август-октомври/ или преди цъфтенето /април-май/.

Изваждат се много лесно след дъжд при изтегляне само на едно от разклоненията. Те се почистват и измиват, след което се изсушават на слънце.

Правилно изсушените корени трябва да имат сиво-кафяв цвят отвън и бледожълти отвътре. Те имат специфична миризма и блудкавопарлив вкус. Съхраняват се в сенчести и проветриви помещения.

Ползи от гръмотрън

Гръмотрън има отлично пикочогонно и противовъзпалително действие. Прилага се при камъни и пясък в бъбреците, отоци, хронични възпаления на пикочните пътища, подагра, ревматизъм, кожни проблеми и др.

Доказано е, че извлеците от гръмотрън понижават артериалното налягане и засилват амплитудата на сърдечните съкращения.

Водните и спиртни извлеци намаляват приницаемостта и чупливостта на капилярите, което дава основание да се използват като кръвоспиращи средства при разширени вени, хемороиди и др.

Гръмотрън намира много широко приложение в борбата с наднормено тегло. Може да се използва самостоятелно, но се влага в много препарати, които целят да подпомогнат процеса на отслабване. Гръмотрънът подпомага и за намаляване на целулита, който много често е съпътстван от задържане на вода в организма.

Растение Гръмотрън

Билката е една от онези, които имат свойството да ускорявт процесите на обмяна на веществата, стопявайки мастните клетки и редуцирайки апетита.

Именно поради тази причина, гръмотрънът е много добра алтернатива на диетите. Чай от гръмотрън може да се пие при т.нар. разтоварващи диети.

Народна медицина с гръмотрън

В българската народна медицина гръмотрънът намира приложение и при лечение на кожни обриви, шипове, безплодие, хемороиди, подагра, трудно уриниране.

1 с.л. от корените се запарва с 500 мл вода. След 15 минути запарката се прецежда и се приема на 3-4 пъти в рамките на един ден.

Запарката е най-добрата форма за прием на гръмотрън, защото по този начин се запазва съдържането на етерично масло в него.

Вреди от гръмотрън

Гръмотрънът трябва да се приема под наблюдение на специалист. Не са известни странични ефекти, но е хубаво да се спазва дневната дози.

При някои хора, които изпитват непоносимост към билката, могат да се наблюдават стомашни киселини. В такъв случай се препоръчва преустановяването на приема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес