Пчелно млечице

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Пчелно млечице
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Пчелното млечице представлява натурален пчелен продукт, който високо се цени. Лечението с продукти от мед, познато като алитерапия, му придава свойства като засилване на съпротивителните сили на организма срещу различни вирусни и бактериални инфекции.

Пчелното млечице е гъста бяла или кремава маса, която има особен мирис и кисело-сладникав вкус. Това е продукт, който пчелите отделят, за да хранят царицата-майка, младите пчели работнички и търтеите.

Пчелното млечице притежава много висока биологична стойност и богат хранителен състав. То бива обикновено и маточно. Маточното е с по-гъста концентрация и съдържа повече хранителни вещества.

Производството на пчелно млечице е много труден процес. За около половин година един добре поддържан кошер може да произведе едва половин килограм. Нетрайността му налага да се извлича и съхранява при ниски температури. Смесването му с мед позволява запазването му за по-дълго време.

Състав на пчелно млечице

Спокойно може да се каже, че пчелното млечице е напълно завършена и функционална храна. В състава му влиза комплекс от цели 18 аминокиселини в структурите на десетки протеини.

Някои от тях се явяват физиологично активни ензими, а също така и въглехидрати, витамини, минерали, липиди. Редица от активните съставки в пчелното млечице като пептиди, стероли, протеини и др., са все още много слабо проучени.

Избор и съхранение на пчелно млечице

Мед и Пчелно млечице

Пчелното млечице може да се закупи от аптеки или специализирани магазини. Натуралното пчелно млечице трябва да се съхранява в хладилник, на не повече от 5 градуса, или в камера, където замръзва дълбоко и по този начин запазва своите качества до 7 години.

При първия метод на съхранение се капват капки под езика, а във втория се загребва замръзналото млечице с дръжка на лъжица.

Освен в самостоятелна форма пчелно млечице може да се открие и в комбинация с различни имуностимулатори, добавки против стареене. В козметиката се добавя в различни продукти за кожа и коса.

Прием на пчелно млечице

Пчелното млечице не бива да има допир с метални предмети, защото в противен случай се получава химична реакция, при която се губят някои от свойствата му.

Най-добре е да се консумира прясно млечице под езика, изчаквайки няколко минути да се стопи. По този начин пчелното млечице се абсорбира по-лесно в кръвта, което дава най-бърз ефект.

Препоръчителната дневна доза за възрастни при профилактичен прием е между 350 и 700 мг дневно. Добре е приемът да се раздели на два пъти през деня – сутрин и следобяд.

Не бива да се приема през нощта, защото възбужда тялото и може да доведе до безсъние. При лечение с пчелно млечице дозите могат да се увеличат до 1200 мг.

За деца над 5-годишна възраст се препоръчват дози от 0.2 до 0.5 г, а за кърмачета дозата се определя от теглото.

Ползи от пчелно млечице

Пчелно млечице и Пчелни продукти

Пчелното млечице се ползва с голямо доверие на вещество, което притежава редица благотоворни ефекти върху човешкото тяло. То подобрява обмяната на веществата, намалява холестерола, повишава съпротивителните сили на организма.

Подобрява апетита и кръвообразуването, стимулира функциите на жлезите с вътрешна секреция. Пчелното млечице забавя процесите на стареене, има антибиотични и противовирусни свойства.

Сред доказаните ползи на пчелното млечице са отличното имуномодулаторно действие при Базедова болест; стимулиране растежа на невроглията – вид клетки, поддържащи здравето и живота на нервните клетки в човешкото тяло. Не на последно място, то стимулира стволовите клетки.

Пчелното млечице нормализира кръвното налягане. Регулира усвояването на глюкозата в организма и мастната обмяна.

Вреди от пчелно млечице

Има редица регистрирани случаи на алергични реакции при прием на пчелно млечице. Ако човек е алергичен към полени и най-вече към цветен прашец, трябва да е с повишено внимание при първия прием на пчелния секрет.

Има и случаи на астматични пристъпи, алергични кризи, дори и смъртни случаи в резултат употребата на пчелни продукти при съществуваща алергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest