Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»ЕС спира вноса на цитруси от Южна Африка

ЕС спира вноса на цитруси от Южна Африка

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
африкански цитруси

Европейската комисия реши да забрани вноса на цитрусови плодове от Южна Африка, защото съществуват опасения, че тези култури могат да са преносител на болестта черно петно.

Здравните експерти от 28-те членки на Европейския съюз са застанали зад забраната и това може да се окаже сериозен удар върху икономиката на Африка.

Според ръководителя на Асоциацията на производителите в Южна Африка - Джъстин Чадуик, забраната е крайна, защото световните здравни експерти все още не са потвърдили, че черното петно е рискова болест.

Представителите на ЕС казаха, че забраната може да продължи и през следващата година.

В началото на годината болестта беше открита в 36 цитрусови партиди от Южна Африка.

Черното петно е тежка гъбична инфекция, за която все още няма регистрирани случай на заразени в Европа.

Тази гъбична инфекция причинява неприятни поражения върху плодовете и техните листа, като значително намалява качеството на реколтата.

Черното петно е намерено и в някои райони на Китай и САЩ.

цитруси

Вносът на плодове от Южна Африка за миналата година е стигнал около 600 хиляди тона, което прави една трета от целия внос на цитрусови плодове за Европейския съюз.

Европейските държави, които са най-големите клиенти на африкански цитруси, са Великобритания, Франция и Германия.

От Африка се внасят предимно портокали, лимони и мандарини, а печалбите от тях са около 1 милиард евро.

Забраната идва в деликатен момент, тъй като в последно време ЕС се стреми да спечели подкрепата на Южна Африка, за да поднови търговските си споразумения с държавите около пустинята Сахара.

По време на преговори тази седмица европейски представители предложиха да се подобрят условията по двустранното споразумение с Южна Африка за свободна търговия, датиращо от 1999 г.

Евросъюзът също е производител на цитруси, като отличници в това отношение са страните Испания, Италия и Гърция.

Испания е лидер по производството на лимони, като по-голямата част от плодовете се отглеждат в Мурсия и някои части от Аликанте и Андалусия, а 60% от производството се изнася.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
коментатор
коментатор
Най качественните продукти се произвеждат в ЮАР,там е единственното место ,където все още можете да намерите истински меса плодове и зеленчуци,но отровената от химикали Европа няма интерес да внася от там,да неби случайно да си припомним истинския вкус на храната........ :)
30.11.2013 11:58
9
2