Фаст фууд убива мозъка ни бавно
Fast Food Kills Our Brain Slowly
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Фаст фууд убива мозъка ни бавно

Фаст фууд убива мозъка ни бавно

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Фаст Фууд
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
Виж ››

Фаст фууд оглавява класацията за най-нездравословни храни. Ново изследване, проведено в университета на австралийския щат Южен Уелс доказва поредната вреда, която тази храна нанася, а именно - влияе отрицателно върху работата на мозъка.

По време на изследването на обстойни наблюдения били подложени плъхове, на които една седмица била давана само фаст фууд храна. При всички се наблюдавало възпаление на хипокампа – област от мозъка, която е свързана с пространствената памет. Паметта на хранените с мазнини и захар плъхове също рязко се влошила.

За същия период от време друга група гризачи била държана на малко по-здравословна диета, но пък била поена с напитки с високо съдържание на захар. При тях отново се наблюдавало влошаване на когнитивните способности.

Установило се още, е този процес е необратим. Дори след преминаване към здравословен режим на хранене, мозъкът на плъховете не могъл да възстанови предишните си способности в пълен обем.

Учените са категорични, че фаст фууд влияе по идентичен начин и на хората. До момента не се знаеше почти нищо за това отрицателно въздействие на този вид храна върху мозъка. Известно бе само какви вреди носи тя изобщо върху организма. Плашещото е, че това разрушителното действие на фаст фууда протичало много бързо.

Ядене на Бургер

Когато човек яде фаст фууд, това води до определени промени. Нездравословната храна променя определени химикали в мозъка, което води до симптоми на депресия и тревожност. Тези бързи храни оказват влияние върху производството на допамин - важен химикал, отговарящ за чувството на щастие и цялостното усещане за благополучие.

Освен това допаминът подпомага когнитивната функция, възможностите за обучение, бдителността, мотивацията и паметта. А когато се поемат храни, които възпрепятстват неговото производство, то се възпрепятстват и тези негови функции.

Сред другите храни, които бавно убиват човешкия мозък, са още храните, съдържащи захар, пържените и преработени храни, много солените, тестените изделия, храни от преработени протеини и такива с трансмазнини, и храни с подсладители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest