gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тамянът - оръжие в борбата срещу рака

Тамянът - оръжие в борбата срещу рака

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Тамян
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Тамянът е ароматна дървесна смола, която се използва на религиозни церемонии. Учени от университета на Лестър са открили още едно негово свойство. Те смятат, че тамянът може да помогне при лечението на рак на яйчниците.

При проведените експерименти изследователите открили, че химикалите, съдържащи се в тамяна, убиват клетките на злокачествени тумори. До момента учените разглеждат използването на тамян при лечението на няколко форми на рак, най-вече защото за него няма известни странични ефекти.

Ракът на яйчниците е най-смъртоносния вид гинекологичен рак. Ранните му стадии са безсимптомни и в повечето случаи се диагностицира твърде късно. Ракът на яйчниците е петата най-разпространена причина за смърт при жените и водеща причина за смърт от злокачествени гинекологични тумори.

Дървесна смола

Тамянът се получава от дървото Boswellia, което расте в Йемен, Оман и Сомалия. Той е известен със своите противовъзпалителни свойства. В народната медицина е познат от хилядолетия. Тамяновият дим действа антисептично. Също така е част от редица мехлеми срещу различни видове гноясване.

Тамянът основно се гори. Много религиозните последователи използват тамяна главно, за да лекуват душата.

Рак на яйчниците

Основният вид тамян е тибетският. Освен като фон за медитация той се прилага и в производството на парфюми и ароматерапията. В християнството е бил признат като подарък при раждането на Исус, който е даден от тримата мъдреци. Поради това християните вярват, че тамянът е по-ценна от златото.

Учените предполагат, че здравните ползи от тамяна са свързани преди всичко с психическото състояние на човека. Той се използва с успех в ароматерапията за намаляване на тревожността или стрес. Ценната смола съдържа определен компонент за облекчаване на стреса, наречен incensole acetat. Проучванията са доказали, че е много удачен и за лечение на депресия.

Друго предимство на тамяна е, че с него може се подмладите. В миналото египтяните са открили тази негова функция. Те са го използвали като тежка очна линия за разкрасяване на лицето. От друга страна, той се прилага и за защита на очите от инфекции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest