Боровинките са едни от най-изкусителните плодчета. Освен с уникалния си и освежаващ вкус, те ни радват и с многото си ползи.
Родината на черните боровинките е Америка, където се радват на огромна популярност. У нас те се срещат най-вече по-планините над 1000-1700 м. Растат както в иглолистни, така и в широколистни гори, както и по високопланинските пасища на Рила, Пирин, Родопите и Западна Стара Планина. Там често се случва на едно място да си съжителстват черни, сини и червени боровинки.
Черните боровинки (Vaccinium myrtillus) оглавяват класацията за съдържание на антиоксиданти сред плодове, зеленчуци и подправки. Черната и синята боровинка много си приличат, но черната е с по-наситен и тъмен цвят на плода и по тъмното оцветяване на сока.
В 100 г черни боровинки се съдържат едва 49 калории. За сметка на това обаче те са заредени с антиоксиданти, които ги правят желана храна при всеки режим за здравословно хранене. Антиоксидантите допринасят за здравината на колагеновата матрица чрез неутрализирането на ензимите, разрушаващи съединителната тъкан.
Освен това активността на витамин А ефективно неутрализира действието на свободните радикали. Те съдържат още специфични танини и са богати на антоцианоциди, флавоиди и пигменти, които дават на плода наситеният и цвят, както и фибри, и витамин С.
Консумацията на черни боровинки помага на сърдечно съдовата система, укрепва кръвоносните съдове, зрението, отслабването на мозъчната дейност и забавят стареенето.
Опити показват, че една чаша боровинков сок на ден е напълно достатъчна да ни зареди с енергия. Освен това тя действа очистващо на стомаха и червата, като им помага да работят по-добре.
Освен по съдържание на антиоксиданти черната боровинка е на първо място и по съдържание на манган. Антибактериалните ѝ свойства се използват при възпаление на пикочните пътища и бъбреците. Препоръчва се и за всички, чиито дейности са свързани с голямо психическо напрежение.
Коментари