Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Забраниха трансмазнините в САЩ. А у нас?

Забраниха трансмазнините в САЩ. А у нас?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Трансмазнини

За вредата от трансмазнините се говори отдавна. Непрестанните опити на този проблем да не бъде дадена гласност не доведоха до успех. Наскоро американската служба по храните и лекарствата излезе с изявление, че трансмазнините не са безопасни за здравето. Според службата тяхното ограничаване и дори забрана ще предотврати 20 000 инфаркта и може да спаси всяка година поне 7000 души в страната.

Здравните експерти приеха с охота според тях това доста закъсняло решение. В Ню Йорк и на още няколко места в САЩ забраната веднага влезе в сила.

Трансмазнините се изключително широко използвани. Могат да се открият в почти всяка пакетирана храна в супера, пържените храни, сладкишите и т.н. Данни за тях се събират от вече 15 години. Според експертите те вече не могат да попадат в категорията "общопризнати като безопасни", т.е. да са в списъка от хиляди добавки, които производителите използват, без одобрение.

Трансмазнините причиняват постоянно тлеещо възпаление в организма, което е сигурна предпоставка за ракови образувания. Предизвикват хиперинсулизъм, което уврежда панкреаса и води до диабет. Наблюдава се тенденция много деца да страдат от диабет тип 2, който е характерен за възрастните.

Бургери

Освен това те влияят на поведението на децата, тъй като пречат на нормалното кръвоснабдяване на мозъка и водят до агресия или депресии. А това са само малка част от установените вреди от приема на трансмазнините.

Сдружение на най-големите в хранителната индустрия (GMA) в последните 9 години е намалило с над 73% употребата на трансмазнини. Въпреки това тяхната тотална подмяна като съставка в много продукти е изключително трудна задача.

Въпреки предприетите мерки и забрани, финалното решение за забраната на трансмазнините в САЩ предстои. В обсъждането ще се включат редица компании. В случая те ще са решаващият фактор, въпреки че вече е ясно, че трансмазнините увеличават живота на храните, но намаляват живота на хората. Те са по-евтини, но по-вредни.

Маргарин

Общественото мнение също е разединено по въпроса. Национално проучване отчита, че 52% са против забраната, а 44% я одобряват.

У нас има редица здравни организации също настояват за поредица от мерки, които целят ограничаването на синтетичните мазнини и впоследствие забраната им в хранителната индустрия. Първата стъпка към това е трансмазнините да бъдат обозначени на етикетите на хранителните продукти. Докато това се случи, ще гледаме цветни реклами по телевизията на маргарини, обогатени с Омега-3 мастни киселини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest