gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Цитрусови сокове за здрави кости

Цитрусови сокове за здрави кости

Пиене на Сок
Комплект ножове на стойка - 5 броя-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.
41.25 лв.
Виж ››

Честата консумация на сокове от портокал или грейпфрут може да предпази от остеопороза, смятат специалисти от Texas A&M University. В по-голямата част от случаите остеопорозата се появява след 50-годишна възраст. При заболяването е характерно намаляването на плътността на костите.

Оказва се, че соковете от цитрусови плодове не само няма да дават възможност на костната плътност да намалява, но и ще предизвикат обратния процес, категорични са учените. Пиенето на портокалов сок може да заздрави костите, категорични са учените, които са работили под ръководството на Фарзад Дейхим.

Проучването на специалистите е продължило около два месеца. Те си обясняват благотворното действие на цитрусовите сокове с наличието на антиоксидантите, които се съдържат в плодовете. Известно е още, че антиоксидантите възпрепятстват образуването и развитието на ракови и сърдечно-съдови заболявания, както и инсулт.

Все още не е ясно на учените точно коя съставка на цитрусовите плодове помага за увеличаване плътността на костите. Специалистите имат своите съмнения – предполагат, че става дума за лимоноидът. Изследванията на учените ще продължат, докато не открият коя е съставката, която помага на костите ни.

Портокалов сок

Освен за здрави кости, цитрусовите напитки могат да ни помогнат и за здрава коса. Витамин С, който се съдържа в цитрусовите плодове, помага за растежа на косата. Витамин С помага и за заздравяването на ноктите, както и за сияйния вид на кожата.

Витаминът забавя образуването на свободните радикали, както и процеса на стареене. Не само пиенето на сокове или похапването на плодове могат да направят кожата ни здрава. Можете да си правите маски за лицето и косата.

Цитрусовият сок може да ни набави много полезни вещества за организма, но може да спаси и положението в кухнята.

Ако случайно сте добавили люто в гозбата си, но сте прекалили с количеството, можете да се справите със сложната ситуация, като добавите няколко капки цитрусов сок. Друг вариант за отнемане на лютивината е доматеният сок, помагат също и малко захар или мед, добавени в гозбата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest