Последните данни на Националния статистически институт показват, че българинът е намалил потреблението на хляб и е увеличил консумацията на риба, месо и плодове.
Данните на НСИ показват, че през 2013 година българинът е увеличил консумацията алкохол до 27.1 литра на човек за разлика от 2012 година, когато средната консумация е била 26.3 литра.
През изминалата година е намаляла и консумацията на хляб и тестени изделия до 97.8 килограма на човек, което е спад със средно 3.3 килограма, тъй като консумацията им през 2012 година е била средно 101.1 килограма.
Понижение има и при консумацията на кисело мляко и картофи. През 2013 година българите са купили средно 28.1 килограма мляко, докато през 2012 година това количество е било 29 килограма.
При картофите намаленото потребление също е незначително. За последната година закупените картофи са 30.8 килограма, а през 2012 година са били 31.2 килограма.
За сметка на това е нараснало потреблението на месо, риба, плодове и млечни продукти.
Потреблението на месо е нараснало от 32 килограма за една година до 32.2 килограма средно на един човек за една календарна година. Потреблението на местни произведения също леко се е покачило – от 14.3 килограма до 14.4 килограма.
През последната година българите са купували с 0.5 литра повече прясно мляко и потреблението му е стигнало до 20.1 литра.
Най-голяма промяна при храните се наблюдава при плодовете и безалкохолните напитки. През изминалата година всеки българин е консумира средно с 4.3 килограма повече плодове и с 3.9 литра повече безалкохолни напитки.
Повишена консумация имаме и при зеленчуците, като за последната година потреблението им е нараснало до 73.1 килограма, докато през 2012 година е било 70.4 килограма.
Според статистическите данни всяко българско домакинство е похарчило средно 1480 лева за храна, като общият разход е намалял, спрямо данните за потреблението от 2012 година.
Данните са получени от тримесечното наблюдение на домакинските бюджети.
Коментари